Burgerhuizen Prince Albert en Princesse Elisabeth

Gemeente Blankenberge

• Adrescontrole Blankenberge (adrescontroles: 01-11-2007 - 30-11-2007).
  • Inventarisatie Blankenberge (geografische inventarisatie: 31-10-2001 - 31-12-2003).

is beschermd als monument Burgerhuizen Prince Albert en Princesse Elisabeth

is vastgesteld als bouwkundig erfgoed Burgerhuizen Prince Albert en Princesse Elisabeth

Beschrijving

Zogenaamd "Prince Albert" en "Princesse Elisabeth" zie opschriften boven de loggia's. Samenstel in spiegelbeeld van twee identieke eclectische burgerhuizen van het bel-etagetype, gebouwd in 1901 naar ontwerp van aannemer-architect H. Van Gastel (Antwerpen). Diephuizen met puntgevels uitgewerkt met overkragende daklijst met windveren en korbelen. Parement van geglazuurde baksteen, gebruik van donkerder baksteen voor banden en strekken, gebruik van arduin voor het souterrain, de trap en de tussenstijlen van de loggia's. Korfbogige en spitsbogige muuropeningen, laatst genoemde bij de bovenvensters (invloed van de neogotiek). Bewaard geprofileerd houtwerk. Bewaard smeedwerk van de balkons. Bewaarde, goed afleesbare structuur van de loggia's (dichtgemaakt) en de souterrains met dienstdeuren.

• Stadsarchief Blankenberge, Bouwaanvragen, nummer 27/1901.

Auteurs: Hooft, Elise & Vanneste, Pol