erfgoedobject

Burgerhuizen Prince Albert en Princesse Elisabeth

bouwkundig element
ID
44826
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/44826

Juridische gevolgen

Beschrijving

Zogenaamd "Prince Albert" en "Princesse Elisabeth" zie opschriften boven de loggia's. Samenstel in spiegelbeeld van twee identieke eclectische burgerhuizen van het bel-etagetype, gebouwd in 1901 naar ontwerp van aannemer-architect Henri Van Gastel (Antwerpen). Diephuizen met puntgevels uitgewerkt met overkragende daklijst met windveren en korbelen. Parement van geglazuurde baksteen, gebruik van donkerder baksteen voor banden en strekken, gebruik van arduin voor het souterrain, de trap en de tussenstijlen van de loggia's. Korfbogige en spitsbogige muuropeningen, laatstgenoemde bij de bovenvensters (invloed van de neogotiek). Bewaard geprofileerd houtwerk. Bewaard smeedwerk van de balkons. Bewaarde, goed afleesbare structuur van de loggia's (dichtgemaakt) en de souterrains met dienstdeuren.

  • Stadsarchief Blankenberge, Bouwaanvragen, nummer 27/1901.

Bron     : Hooft E. & Vanneste P. met medewerking van De Leeuw S. & Missiaen H. 2003: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Blankenberge, Deelgemeente Uitkerke, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL2, (onuitgegeven werkdocumenten).
Auteurs :  Hooft, Elise, Vanneste, Pol
Datum  :


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2022: Burgerhuizen Prince Albert en Princesse Elisabeth [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/44826 (Geraadpleegd op )