erfgoedobject

Monument ter ere van Hendrik Conscience

bouwkundig element
ID
44848
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/44848

Juridische gevolgen

Beschrijving

de Smet de Naeyerlaan zonder nummer. Monument ter ere van Hendrik Conscience. In 1912 wordt ter hoogte van de Grote Markt, op de kruising met de L. Dujardinstraat, het Consciencemonument opgericht. Kunstschilder E. Van Rijswijck (Antwerpen) ontwerpt de maquette, beeldhouwer G. Pickery (Brugge) realiseert het verguld medaillon van Conscience en de lezende vissersfiguur. De uitvoering van het totale monument gebeurt door de onderneming Martin S.J. (Brussel). Bij de heraanleg van de Grote Markt in 1986-87 wordt het monument afgebroken en wordt met de gerestaureerde onderdelen een nieuw monument samengesteld. In 1988 wordt rond het nieuwe gedenkteken een pleintje geopend op de hoek van de L. Dujardinstraat.

  • BILE E., De Straatnamen van Blankenberge, Oorsprong en betekenis, Blankenberge p. 40-41.
  • Provinciale Bibliotheek prentbriefkaartencollectie.

Bron     : Hooft E. & Vanneste P. met medewerking van De Leeuw S. & Missiaen H. 2003: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Blankenberge, Deelgemeente Uitkerke, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL2, (onuitgegeven werkdocumenten).
Auteurs :  Hooft, Elise, Vanneste, Pol
Datum  :


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2022: Monument ter ere van Hendrik Conscience [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/44848 (Geraadpleegd op )