Traditioneel diephuis

Straat Reyndersstraat

• Actualisatie Antwerpen (actualisaties: 05-01-2006 - 05-01-2007).

is vastgesteld als bouwkundig erfgoed Stadswoning

omvat de bescherming als monument Traditionele stadswoning: bovengevel en daken
gelegen te Reyndersstraat 15 (Antwerpen)

Beschrijving

Diephuis, drie traveeën en twee bouwlagen, met zadeldak (mechanische pannen). Bak- en zandstenen trapgevel (negen treden + overhoeks topstuk) in traditionele stijl, te dateren in de tweede helft van de 16de eeuw tot de eerste helft van de 17de eeuw.

Begane grond met recente ingang en garagepoort: hierboven sporen van vorige verbouwingen: arduinen latei met ontlastingsboog, zoals deze nog bestaan boven de rechthoekige vensters van de tweede bouwlaag (19de-eeuwse verbouwingen van de oorspronkelijke kruiskozijnen).

Top met gerestaureerde contour (opnieuw gevoegd parement?), bekroond door overhoeks topstuk; afgekapte waterlijst; rondboogvormig luikgat met diamantkop op de sluitsteen en imposten, eertijds geflankeerd door kruiskozijnen; erboven rechthoekig luikgat onder behouden waterlijst.

Auteurs: Goossens, Miek & Plomteux, Greet