Traditioneel diephuis genaamd "de Witte Roose", van drie traveeën en twee bouwlagen onder een zadeldak (nok loodrecht op de straat, pannen), uit de tweede helft van de 16de of de eerste helft van de 17de eeuw. Het parement van de trapgevel werd in de vroege jaren 1920 gedecapeerd en hersteld.
De gedecapeerde trapgevel van tien treden met een overhoeks topstuk, is grondig aangepast in de eerste helft van de 19de eeuw. Begane grond en eerste verdieping werden volledig heropgebouwd in baksteenmetselwerk, geopend door rechthoekige muuropeningen met hardstenen lekdrempels en lateien onder ontlastingsbogen. In de linker penant van de eerste verdieping bleven de negblokken van een vroeger kruiskozijn behouden. Het oorspronkelijke bak- en zandsteenparement met speklagen, verankerd door smeedijzeren muurankers, is verder enkel bewaard in de tweeledige geveltop. Deze wordt in het eerste register geopend door een drielicht, waarvan het rondbogige middenluik is gevat in een zandstenen omlijsting met kwarthol geprofileerd beloop, diamantkopimposten en -sluitsteen. De zijlichten, vroegere kruiskozijnen, hebben kwarthol geprofileerde negblokken. Een rechthoekig luik met druiplijst en een balkgat, beide met kwartholle negblokken, doorbreken de topgeleding. Omstreeks 1955 zijn de inkomdeur met geprofileerde hardstenen rechtstanden en de benedenvensters respectievelijk verlaagd en uitgebroken tot een garagepoort. Boven de ontlastingsbogen is gerecupereerde zandsteen verwerkt.
Auteurs: Braeken, Jo
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)
Je kan deze tekst citeren als: Braeken J. 2019: De Witte Roose [online], https://id.erfgoed.net/teksten/298551 (geraadpleegd op ).
Diephuis, drie traveeën en twee bouwlagen, met zadeldak (mechanische pannen). Bak- en zandstenen trapgevel (negen treden + overhoeks topstuk) in traditionele stijl, te dateren in de tweede helft van de 16de eeuw tot de eerste helft van de 17de eeuw.
Begane grond met recente ingang en garagepoort: hierboven sporen van vorige verbouwingen: arduinen latei met ontlastingsboog, zoals deze nog bestaan boven de rechthoekige vensters van de tweede bouwlaag (19de-eeuwse verbouwingen van de oorspronkelijke kruiskozijnen).
Top met gerestaureerde contour (opnieuw gevoegd parement?), bekroond door overhoeks topstuk; afgekapte waterlijst; rondboogvormig luikgat met diamantkop op de sluitsteen en imposten, eertijds geflankeerd door kruiskozijnen; erboven rechthoekig luikgat onder behouden waterlijst.
Bron: GOOSSENS M. & PLOMTEUX G. met medewerking van LINTERS A., STEYAERT R., ILLEGEMS P. & DE BARSÉE L. 1976: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Stad Antwerpen, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 3na, Brussel - Gent.
Auteurs: Plomteux, Greet; Goossens, Miek
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)
Je kan deze tekst citeren als: Plomteux G. & Goossens M. 1976: De Witte Roose [online], https://id.erfgoed.net/teksten/4485 (geraadpleegd op ).