erfgoedobject

Eclectisch burgerhuis

bouwkundig element
ID
44850
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/44850

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als beschermd monument Eclectische vakantiewoning
    Deze bescherming is geldig sinds

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hotel Beaufort
    Deze vaststelling is geldig sinds

Beschrijving

Typische bel-etageburgerwoning, wellicht gebouwd als vakantiewoning, in het nieuwe "Westkwartier" dat aangelegd werd vanaf circa 1894. Te oordelen naar de eclectische stijl en het materiaalgebruik werd dit hoekpand vermoedelijk nog gebouwd in de jaren 1890. Huidige functie als "Hotel Beaufort". Smal hoekpand van één brede travee aan de De Smet de Naeyerlaan en zes traveeën aan de IJzerstraat. Kelderverdieping (arduinstenen) + drie bouwlagen onder pseudomansardedak, onderbroken door haaks op elkaar gestelde zadeldakvolumes als afwerking van de smalle gevel en van het risaliet met uitkragende schoorsteen aan de IJzerstraat. De loggia op de bel-etage is dichtgemaakt door een sobere glaspartij. Diensttoegang rechts in de zijgevel. Eclectische vormgeving: de rode baksteenbouw met gecementeerde 'speklagen' en negblokken en de opvallende arduinen hoekerker uitgewerkt als torentje (torenspits verwijderd) verwijzen naar de neo-Vlaamse renaissance; de uitgewerkte houten windveren op korbelen, de kroonlijsten en de houten erker verwijzen naar de cottagestijl. Versiering van de smalle gevel door middel van panelen met grestegels met stermotieven. Bewaarde ijzeren balkonleuningen aan de zijgevel.

  • BILE E., Blankenberge. Een rijk verleden, een schone toekomst, Blankenberge, 1971, p. 223 (oude prentbriefkaart).

Bron: HOOFT E. & VANNESTE P. met medewerking van DE LEEUW S. & MISSIAEN H. 2003: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Blankenberge, Deelgemeente Uitkerke, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL2, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: Vanneste, Pol; Hooft, Elise
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2023: Eclectisch burgerhuis [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/44850 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.