Eclectische vakantiewoning

inventaris bouwkundig erfgoed \ bouwkundig relict

Locatie

Alternatieve naam Hotel Beaufort
Provincie West-Vlaanderen
Gemeente Blankenberge
Deelgemeente Blankenberge
Straat de Smet de Naeyerlaan
Locatie de Smet de Naeyerlaan 11, Blankenberge (West-Vlaanderen)
Status Bewaard

Administratieve gegevens

Gebeurtenissen
  • Adrescontrole Blankenberge (adrescontroles: 01-11-2007 - 30-11-2007).
  • Inventarisatie Blankenberge (geografische inventarisatie: 31-10-2001 - 31-12-2003).
Links

Juridische gevolgen

is beschermd als monument Eclectische vakantiewoning

Deze bescherming is geldig sinds 02-05-2003.

is vastgesteld als bouwkundig erfgoed Hotel Beaufort

Deze vaststelling is geldig sinds 14-09-2009.

Beknopte karakterisering

Beschrijving

Typische bel-etageburgerwoning, wellicht gebouwd als vakantiewoning, in het nieuwe "Westkwartier" dat aangelegd werd vanaf circa 1894. Te oordelen naar de eclectische stijl en het materiaalgebruik werd dit hoekpand vermoedelijk nog gebouwd in de jaren 1890. Huidige functie als "Hotel Beaufort". Smal hoekpand van één brede travee aan de De Smet de Naeyerlaan en zes traveeën aan de IJzerstraat. Kelderverdieping (arduinstenen) + drie bouwlagen onder pseudomansardedak, onderbroken door haaks op elkaar gestelde zadeldakvolumes als afwerking van de smalle gevel en van het risaliet met uitkragende schoorsteen aan de IJzerstraat. De loggia op de bel-etage is dichtgemaakt door een sobere glaspartij. Diensttoegang rechts in de zijgevel. Eclectische vormgeving: de rode baksteenbouw met gecementeerde 'speklagen' en negblokken en de opvallende arduinen hoekerker uitgewerkt als torentje (torenspits verwijderd) verwijzen naar de neo-Vlaamse renaissance; de uitgewerkte houten windveren op korbelen, de kroonlijsten en de houten erker verwijzen naar de cottagestijl. Versiering van de smalle gevel door middel van panelen met grestegels met stermotieven. Bewaarde ijzeren balkonleuningen aan de zijgevel.

  • BILE E., Blankenberge. Een rijk verleden, een schone toekomst, Blankenberge, 1971, p. 223 (oude prentbriefkaart).

Bron: Hooft E. & Vanneste P. met medewerking van De Leeuw S. & Missiaen H. 2003: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Blankenberge, Deelgemeente Uitkerke, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL2, (onuitgegeven werkdocumenten).

Auteurs: Hooft, Elise & Vanneste, Pol

Datum tekst: 2003

Relaties

Geen afbeelding beschikbaar

maakt deel uit van de Smet de Naeyerlaan

de Smet de Naeyerlaan (Blankenberge)

Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.