Villa Olga

inventaris bouwkundig erfgoed \ bouwkundig relict

Locatie

Provincie West-Vlaanderen
Gemeente Blankenberge
Deelgemeente Blankenberge
Straat Descampsstraat
Locatie Descampsstraat 22, Blankenberge (West-Vlaanderen)
Status Bewaard

Administratieve gegevens

Gebeurtenissen
  • Adrescontrole Blankenberge (adrescontroles: 01-11-2007 - 30-11-2007).
  • Inventarisatie Blankenberge (geografische inventarisatie: 31-10-2001 - 31-12-2003).
Links

Juridische gevolgen

is vastgesteld als bouwkundig erfgoed Bel-etageburgerwoning Villa Olga

Deze vaststelling is geldig sinds 14-09-2009.

is beschermd als monument Villa Olga

Deze bescherming is geldig sinds 15-10-2003.

Beknopte karakterisering

Typologieburgerhuizen
Dateringvóór WO I
Betrokken personen

Beschrijving

"Villa Olga", zie opschrift in het tegeltableau boven het deurvenster van de loggia, bel-etageburgerwoning gebouwd in 1906. De architect is niet vermeld in bouwaanvraag, doch daar deze 'villa' gebouwd werd op grond van meneer Uten-Jansen kan men hier stadsarchitect Cosman veronderstellen. Lijstgevel met een exuberant art-nouveautegeltableau met florale motieven als parement. De gevel wordt bekroond door een halfrond dakvenster geflankeerd door arduinen vaasornamenten. De traveeën van de bovenverdiepingen zijn opgenomen in rondboogvelden, gescheiden door pilasters. Bewaard houtwerk, prachtig uitgewerkte ijzeren leuningen van de balkons.

Het meest verrassende element is de volledig betegelde open loggia op de bel-etage met twee prachtige landschapstableaus. Aan de kant van het trapportaal een natuurtafereel met pauw, op de tegenoverliggende muur staat een kraanvogel centraal. De loggia is loodrecht op de straat afgesloten met een lambrisering van geëtst glas; cementtegels als bevloering en een vaste plantenbak met waterlelietegels (toe te kennen ofwel aan het Duitse Tonwerk Offstein AG ofwel aan het Franse Sarreguemines). Het souterrain met klein dienstdeurtje is uitgewerkt in arduin.

De bewaarde interieurelementen beperken zich tot de deels bewaarde indeling van de kelderverdieping en de bel-etage. De cementtegelvloer van de loggia loopt door op de bel-etage, die van de kelderverdieping is soberder.

  • Stadsarchief Blankenberge, Bouwaanvragen, nummer 34/1906.
  • BAECK M. en VERBRUGGE B., De Belgische art nouveau en art deco wandtegels. 1880-1940, in M&L Cahier 3, Brussel, 1996, p. 118-119.
  • Vriendenkring Gidsen Blankenberge, Art Nouveau-wandeling door Blankenberge. Architectuur, wandtegels, smeedwerk en glasramen, Blankenberge, mei 2001, s.p.

Bron: Hooft E. & Vanneste P. met medewerking van De Leeuw S. & Missiaen H. 2003: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Blankenberge, Deelgemeente Uitkerke, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL2, (onuitgegeven werkdocumenten).

Auteurs: Hooft, Elise & Vanneste, Pol

Datum tekst: 2003

Relaties

Geen afbeelding beschikbaar

maakt deel uit van Descampsstraat

Descampsstraat (Blankenberge)

Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.