erfgoedobject

Villa Olga

bouwkundig element
ID
44865
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/44865

Juridische gevolgen

Beschrijving

"Villa Olga", zie opschrift in het tegeltableau boven het deurvenster van de loggia, bel-etageburgerwoning gebouwd in 1906. De architect is niet vermeld in bouwaanvraag, doch daar deze 'villa' gebouwd werd op grond van meneer Uten-Jansen kan men hier stadsarchitect Cosman veronderstellen. Lijstgevel met een exuberant art-nouveautegeltableau met florale motieven als parement. De gevel wordt bekroond door een halfrond dakvenster geflankeerd door arduinen vaasornamenten. De traveeën van de bovenverdiepingen zijn opgenomen in rondboogvelden, gescheiden door pilasters. Bewaard houtwerk, prachtig uitgewerkte ijzeren leuningen van de balkons.

Het meest verrassende element is de volledig betegelde open loggia op de bel-etage met twee prachtige landschapstableaus. Aan de kant van het trapportaal een natuurtafereel met pauw, op de tegenoverliggende muur staat een kraanvogel centraal. De loggia is loodrecht op de straat afgesloten met een lambrisering van geëtst glas; cementtegels als bevloering en een vaste plantenbak met waterlelietegels (toe te kennen ofwel aan het Duitse Tonwerk Offstein AG ofwel aan het Franse Sarreguemines). Het souterrain met klein dienstdeurtje is uitgewerkt in arduin.

De bewaarde interieurelementen beperken zich tot de deels bewaarde indeling van de kelderverdieping en de bel-etage. De cementtegelvloer van de loggia loopt door op de bel-etage, die van de kelderverdieping is soberder.

  • Stadsarchief Blankenberge, Bouwaanvragen, nummer 34/1906.
  • BAECK M. en VERBRUGGE B., De Belgische art nouveau en art deco wandtegels. 1880-1940, in M&L Cahier 3, Brussel, 1996, p. 118-119.
  • Vriendenkring Gidsen Blankenberge, Art Nouveau-wandeling door Blankenberge. Architectuur, wandtegels, smeedwerk en glasramen, Blankenberge, mei 2001, s.p.

Bron: HOOFT E. & VANNESTE P. met medewerking van DE LEEUW S. & MISSIAEN H. 2003: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Blankenberge, Deelgemeente Uitkerke, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL2, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: Vanneste, Pol; Hooft, Elise
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Villa Olga [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/44865 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.