Burgerhuis

inventaris bouwkundig erfgoed \ bouwkundig relict

Locatie

Provincie West-Vlaanderen
Gemeente Blankenberge
Deelgemeente Blankenberge
Straat Generaal Lemanstraat
Locatie Generaal Lemanstraat 14-16, Blankenberge (West-Vlaanderen)
Status Bewaard

Administratieve gegevens

Gebeurtenissen
  • Adrescontrole Blankenberge (adrescontroles: 01-11-2007 - 30-11-2007).
  • Inventarisatie Blankenberge (geografische inventarisatie: 31-10-2001 - 31-12-2003).
Links

Juridische gevolgen

is beschermd als monument Burgerhuis

Deze bescherming is geldig sinds 02-05-2003.

is vastgesteld als bouwkundig erfgoed Burgerhuis

Deze vaststelling is geldig sinds 14-09-2009.

Beknopte karakterisering

Typologieburgerhuizen
Dateringvóór WO I

Beschrijving

Pand in het nieuwe "Westkwartier" van Blankenberge dat aangelegd werd vanaf circa 1894. Burgerhuis uit het begin van de 20ste eeuw, voorheen schilderwinkel "In het klaverblad" (nu op de begane grond twee handelszaken). Drieëneenhalve bouwlaag onder plat dak. Symmetrische lijstgevel met klassieke gevelordonnantie zie markerende lisenen en centraal (deur)risaliet bekroond met gebogen fronton. Parement van witte en grijze sierbaksteen met gebruik van arduin voor sierelementen, vensteromlijstingen . 'barokke' omlijsting van het kleine venstertje van de eerste verdieping -, en voor de nu verbouwde begane grond. Toepassing van tegelpanelen: fries met slakmotieven rond de vensters op de eerste verdieping, met pauwmotief in het fronton. De vergelijking met een oude prentbriefkaart toont aan dat in de loop van de tijd de bovenste bouwlaag werd toegevoegd, echter met hetzelfde materiaalgebruik wat doet veronderstellen dat dit nog in de eerste decennia van de 20ste eeuw gebeurde. Bij deze verhoging betoonde men het nodige respect voor de structuur van de gevel door de lisenen te verhogen en het fronton met het pauwenmotief hoger te plaatsen. Het element van het gevelbrede balkon is bewaard, doch met vernieuwde ijzeren leuning.

  • VAN RYSSEL C., Archiefbeelden. Blankenberge, Brussel, 2000, pagina 23 (prentbriefkaart).

Bron: Hooft E. & Vanneste P. met medewerking van De Leeuw S. & Missiaen H. 2003: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Blankenberge, Deelgemeente Uitkerke, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL2, (onuitgegeven werkdocumenten).

Auteurs: Hooft, Elise & Vanneste, Pol

Datum tekst: 2003

Relaties

Geen afbeelding beschikbaar

maakt deel uit van Generaal Lemanstraat

Generaal Lemanstraat (Blankenberge)

Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.