erfgoedobject

Burgerhuis

bouwkundig element
ID
44882
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/44882

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als beschermd monument Burgerhuis
    Deze bescherming is geldig sinds 02-05-2003

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Burgerhuis
    Deze vaststelling is geldig sinds 14-09-2009

Beschrijving

Pand in het nieuwe "Westkwartier" van Blankenberge dat aangelegd werd vanaf circa 1894. Burgerhuis uit het begin van de 20ste eeuw, voorheen schilderwinkel "In het klaverblad" (nu op de begane grond twee handelszaken). Drieëneenhalve bouwlaag onder plat dak. Symmetrische lijstgevel met klassieke gevelordonnantie zie markerende lisenen en centraal (deur)risaliet bekroond met gebogen fronton. Parement van witte en grijze sierbaksteen met gebruik van arduin voor sierelementen, vensteromlijstingen . 'barokke' omlijsting van het kleine venstertje van de eerste verdieping -, en voor de nu verbouwde begane grond. Toepassing van tegelpanelen: fries met slakmotieven rond de vensters op de eerste verdieping, met pauwmotief in het fronton. De vergelijking met een oude prentbriefkaart toont aan dat in de loop van de tijd de bovenste bouwlaag werd toegevoegd, echter met hetzelfde materiaalgebruik wat doet veronderstellen dat dit nog in de eerste decennia van de 20ste eeuw gebeurde. Bij deze verhoging betoonde men het nodige respect voor de structuur van de gevel door de lisenen te verhogen en het fronton met het pauwenmotief hoger te plaatsen. Het element van het gevelbrede balkon is bewaard, doch met vernieuwde ijzeren leuning.

  • VAN RYSSEL C., Archiefbeelden. Blankenberge, Brussel, 2000, p. 23 (prentbriefkaart).

Bron     : Hooft E. & Vanneste P. met medewerking van De Leeuw S. & Missiaen H. 2003: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Blankenberge, Deelgemeente Uitkerke, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL2, (onuitgegeven werkdocumenten).
Auteurs :  Hooft, Elise, Vanneste, Pol
Datum  : 2003


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Burgerhuis [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/44882 (Geraadpleegd op 25-06-2021)