erfgoedobject

Windscherm uit 1908

bouwkundig element
ID
44891
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/44891

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Windscherm
    Deze vaststelling is geldig sinds

  • is aangeduid als beschermd monument Windscherm aan de jachthaven
    Deze bescherming is geldig sinds

Beschrijving

Windscherm of "Paravent". Oost-west georiënteerd windscherm opgetrokken in 1908, enerzijds uitgevend op de jachthaven en anderzijds op het Leopoldpark. Geconcipieerd om de wandelaars te beschermen tegen slechte weersomstandigheden. Vormt een getuigenis uit de tijd dat de stad als luxe-badplaats fungeerde en verwijst naar de badcultuur van voor de Eerste Wereldoorlog. Restauratie in 1993 door studiebureau Haegebaert (Oostende), waarbij een gedeelte van de daktegels, pinakels en rozetten vernieuwd worden.

Dubbele, open wandelgang bestaande uit donkergroen geschilderde dragers met witte rozetten. Geajoureerde overkragingen die een sobere, zuiver functioneel opgevatte glazen wand ondersteunen. Aan beide zijden van de wand zijn er houten zitbanken, aan de kant van de jachthaven is er een gietijzeren balustrade. Doorlopend zadeldak (nok parallel aan de straat) aan de onderzijde en op de zijkanten bekleed met een houten beplanking, aan beide zijden beëindigd door een decoratief open dakspant met geschoorde nokstijl. Decoratie met eclectisch karakter. Bijzonder fraai uitgewerkte dakbedekking met neogotische en exotische invloeden, geglazuurde daktegels in diverse soorten groen en blauw en nokpannen met witte schelpmotieven, gemarkeerd door donkerbruine pinakels (spitse gotische torentjes) met hogels. Op regelmatige afstanden zijn de hogels hoger uitgewerkt en wordt de dakhelling geaccentueerd door halfronde rode tegels. Veelvuldig gebruik van in wit uitgevoerde schelpmotieven.

  • Archief Ruimtelijke Ordening, Huisvesting en Monumentenzorg West-Vlaanderen, Afdeling Monumenten en Landschappen, Brugge, nummer W/00047 en W/00798.
  • DEVENT G., Blankenberge, de memoires van een stad, Brugge, 1994, p. 89, afbeelding 144.

Bron     : HOOFT E. & VANNESTE P. met medewerking van DE LEEUW S. & MISSIAEN H. 2003: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Blankenberge, Deelgemeente Uitkerke, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL2, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs :  Vanneste, Pol; Hooft, Elise
Datum  :
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2023: Windscherm uit 1908 [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/44891 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.