erfgoedobject

Hoekcomplex met appartementen en handelsgelijkvloers

bouwkundig element
ID
44894
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/44894
Dit erfgoedobject heeft geen erfgoedwaarde meer. De erfgoedwaarden waarom we het object opnamen in de inventaris, zijn niet meer aanwezig, bijvoorbeeld door verbouwing of sloop.

Beschrijving

Gelegen aan de hoek met Langestraat. Beeldbepalend hoekcomplex met appartementen en een handelsgelijkvloers, vijf + twee traveeën en vier en een halve bouwlaag onder een plat dak. Opgetrokken in eclectische stijl in 1902 naar ontwerp van architect Marcel Hoste (Blankenberge), met lijstgevel afgeboord door houten kroonlijst, in een combinatie van gele en rode baksteen, met natuursteen voor ornamentiek en omlijsting. De traveeën zijn van elkaar gescheiden door pilasters; de inkompartij is uitgewerkt als vooruitspringend risaliet door een erker met rond fronton. De begane grond is verbouwd, de tussenverdieping bestaat uit een horizontaal vensterregister met arduinen omlijstingen; de rechthoekige en rondbogige vensters op de verdiepingen zijn voorzien van arduinen, versierde omlijstingen, op de tweede verdieping ijzeren balkonleuningen. Het schrijnwerk (T-vensters) is deels bewaard; de rechthoekige vensters en puien zijn overkraagd met ijzeren I-balken.

  • Stadsarchief Blankenberge, Bouwaanvragen, nummer 11/1902.

Bron     : Hooft E. & Vanneste P. met medewerking van De Leeuw S. & Missiaen H. 2003: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Blankenberge, Deelgemeente Uitkerke, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL2, (onuitgegeven werkdocumenten).
Auteurs :  Hooft, Elise, Vanneste, Pol
Datum  :


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2022: Hoekcomplex met appartementen en handelsgelijkvloers [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/44894 (Geraadpleegd op )