Teksten van Traditioneel breedhuis

https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/4491

Traditioneel breedhuis ()

Traditioneel breedhuis van vier traveeën en twee bouwlagen onder een zadeldak (nok parallel aan de straat, leien) met getrapte aandaken, uit de tweede helft van de 16de eeuw.

De gecementeerde, beschilderde lijstgevel is vermoedelijk opgetrokken in bak- en zandsteenbouw, verankerd door smeedijzeren muurankers met gekrulde spie. Register van rechthoekige vensters met hardstenen lekdrempel op de bovenverdieping, vroegere kruiskozijnen aangepast in de eerste helft van de 19de eeuw. Tot de verbouwing tot winkelpui tijdens het interbellum, had de begane grond een gelijkaardige ordonnantie, met de deur in de rechter travee. Een kwartholle daklijst met houten goot vormt de gevelbeëindiging. Deze wordt in de eerste en derde travee onderbroken door twee getrapte dakvensters van drie treden met schouderstukken en een hoog, overhoeks topstuk op een kraagsteen. Het beter bewaarde linker dakvenster, geopend door een bolkozijn met druiplijst, onderscheidt zich verder door de aanzetten van overhoekse fialen op de schouderstukken. Het rechter dakvenster, geopend door een rechthoekig kozijn is vereenvoudigd.

Getrapt aandak links en getrapte zijgevel van tien treden met schouderstukken en overhoeks topstuk rechts. Bepleisterd en beschilderd, is deze laatste vermoedelijk opgetrokken in bak- en zandsteenbouw, verankerd door smeedijzeren muurankers met gekrulde spie. Kruiskozijn met druiplijsten en getraliede bovenlichten op de bovenverdieping. Twee rechthoekige luiken in de tweeledige top. De lage aanbouw ten westen wordt afgeschermd door een afsluitmuur, waarvan de oorspronkelijke dekstenen bewaard zijn. Het gaat mogelijk om de aanzetten van overhoekse fialen op kraagstenen.


Auteurs:  Braeken, Jo
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Je kan deze tekst citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Traditioneel breedhuis [online], https://id.erfgoed.net/teksten/298636 (geraadpleegd op ).


Traditioneel breedhuis ()

Breedhuis, vier traveeën en twee bouwlagen, onder zadeldak (leien); in de tweede helft van de 16de eeuw te dateren doch later aangepast.

Gecementeerde lijstgevel met muurankers in traditionele stijl. Rechthoekige, aangepaste vensters met lekdrempels. Kwarthol geprofileerde daklijst onderbroken voor twee getrapte dakvensters voorzien van fialen; een behouden bolkozijn met waterlijst in het linker dakvenster. Oorspronkelijk dakgebint. Verbouwde begane grond.

Getrapte zijgevels. Ten westen: bepleisterd en beschilderd, waarschijnlijk evenals voorgevel traditionele bak- en zandsteenbouw. Oorspronkelijke muuropeningen in de bovenbouw, onder meer kruiskozijn met getraliede bovenlichten. Aanbouw ten westen: horizontaal beëindigde afsluitmuur met oorspronkelijke afdekking van witte natuursteen (?).


Bron: GOOSSENS M. & PLOMTEUX G. met medewerking van LINTERS A., STEYAERT R., ILLEGEMS P. & DE BARSÉE L. 1976: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Stad Antwerpen, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 3na, Brussel - Gent.
Auteurs:  Plomteux, Greet; Goossens, Miek
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Je kan deze tekst citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Traditioneel breedhuis [online], https://id.erfgoed.net/teksten/4491 (geraadpleegd op ).