erfgoedobject

Rijkswachtgebouw

bouwkundig element
ID
44924
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/44924

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Rijkswachtgebouw
    Deze vaststelling is geldig sinds

Beschrijving

Voormalig rijkswachtgebouw, gebouwd op een stuk grond recht tegenover het station in 1885-1887 en sindsdien nog steeds in gebruik. Het vorige rijkswachtgebouw op de Botermarkt (huidige Manitobaplein) moet in de jaren 1870 verdwijnen voor de oprichting van een nieuw marktplein met een overdekte markt (architect Hellemans, Brussel). Roodbakstenen gebouw onder leien zadeldak, gebouwd in neogotische stijl, losstaand in kleine tuin. Getypeerd door getrapte zijgevels en middenrisaliet van de voorgevel, die geflankeerd worden door ronde pinakeltjes en in de voorgevel bekroond door een zittende leeuw. Gebruik van arduin voor hoekneggen, doorlopende dorpels, banden en muuropeningen. Muuropeningen zijn getoogd op benedenverdieping en tudorbogig boven. Muurankers in geveltoppen; in centrale deurrisaliet, in lichtere baksteen, de inwerking van de bouwdatum in Romeinse cijfers "MDCCCLXXXVI".

  • BILE E., Blankenberge door de eeuwen heen, s.l., 1967 p. 87-90.

Bron     : Hooft E. & Vanneste P. met medewerking van De Leeuw S. & Missiaen H. 2003: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Blankenberge, Deelgemeente Uitkerke, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL2, (onuitgegeven werkdocumenten).
Auteurs :  Hooft, Elise, Vanneste, Pol
Datum  :


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2022: Rijkswachtgebouw [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/44924 (Geraadpleegd op )