erfgoedobject

Fotohandel Roman-Balasse

bouwkundig element
ID
44939
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/44939

Juridische gevolgen

Beschrijving

Voormalige fotohandel Roman-Balasse. Smalle lijstgevel, in 1910 ontworpen door architect Joseph De Groote - lange tijd wonende en actief te Blankenberge - met art-nouveau-inslag. Typisch voor deze periode en ook voor het werk van genoemde architect is het parement van witte sierbaksteen, verlevendigd door het gebruik van arduin voor banden, sluitstenen (onder meer als mascarons) en de sierlijke consoles van de balkons, en het tegeltableau. Borstwering met tegeltableau, geaccentueerd door mooie gebogen kroonlijst op uitgewerkte klossen. Tableau: afbeelding van camera en attributen van fotograaf, bloemenrank (mogelijk blauwregen) en letters "J", "M" en "J" (oorspronkelijk ontwerp exuberanter). Het art-nouveauhoutwerk met zwierige vegetale roedeverdeling en gekleurd glas-in-lood (onder meer bloemen), is uitzonderlijk bewaard in de derde en vierde bouwlaag (uitgevoerd zoals aangegeven op de bouwaanvraag). De hoge winkelpui (corresponderend met twee bouwlagen) met gelijkaardige roedeverdeling volgens bouwplan werd vervangen in de tweede helft van de 20ste eeuw.

  • Stadsarchief Blankenberge, Bouwaanvragen, nummer 7/ 1910 (gevelopstand, dwarsdoorsnede, plattegrond).
  • DEVENT G., Blankenberge, de memoires van een stad, Brugge, 1994, p. 46-47 (prentbriefkaart).

Bron     : Hooft E. & Vanneste P. met medewerking van De Leeuw S. & Missiaen H. 2003: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Blankenberge, Deelgemeente Uitkerke, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL2, (onuitgegeven werkdocumenten).
Auteurs :  Hooft, Elise, Vanneste, Pol
Datum  :


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2022: Fotohandel Roman-Balasse [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/44939 (Geraadpleegd op )