Handelspand

inventaris bouwkundig erfgoed \ bouwkundig relict

Locatie

Provincie West-Vlaanderen
Gemeente Blankenberge
Deelgemeente Blankenberge
Straat Langestraat
Locatie Langestraat 46, Blankenberge (West-Vlaanderen)
Status Bewaard

Administratieve gegevens

Gebeurtenissen
  • Adrescontrole Blankenberge (adrescontroles: 01-11-2007 - 30-11-2007).
  • Inventarisatie Blankenberge (geografische inventarisatie: 31-10-2001 - 31-12-2003).
Links

Juridische gevolgen

is beschermd als monument Handelspand

Deze bescherming is geldig sinds 02-05-2003.

is vastgesteld als bouwkundig erfgoed Handelspand

Deze vaststelling is geldig sinds 14-09-2009.

Beknopte karakterisering

Typologiewinkels
Stijlart nouveau
Dateringvóór WO I
Betrokken personen

Beschrijving

Pand uit het begin van de 20ste eeuw binnen het historische dambordpatroon van Blankenberge, met een beeldbepalende ligging aansluitend bij het "Oud Stadhuis", ter hoogte van de vroegere Markt waar de Langestraat verbreedt.

Art-nouveaugetint handelspand van 1910 naar ontwerp van de Uitkerkse architect J. Heyneman, "bouwen van een huis dienende voor magazijn" volgens de bouwaanvraag. Breedhuis van drie bouwlagen onder zadeldak. Parement van witte sierbaksteen; gebruik van arduin voor banden en sierelementen als sluitstenen en consoles; gebruik van grijze sierbaksteen voor banden, strekken en (hoek)kettingen. De gevelopbouw is geaxeerd op het centrale risaliet cf. de ritmering van de houten kroonlijst op klossen, de bewaarde buikvormige ijzeren balkonleuningen op uitgewerkte consoles, en de gekoppelde korfbogige muuropeningen, het geheel verdiept in een groot dito muurvlak. In de linker en rechter traveeën, rechthoekige muuropeningen met boogvelden. Tegeltableaus: afbeelding van drie bomen, banderol en rotsen in het centrale gevelveld onder de kroonlijst; gelijkaardige symboliek (onder meer boom, banderol) in de boogvelden links en rechts ervan; eveneens kleine tableaus in de boogvelden tussen de balkonconsoles onder meer met afbeelding van vrouwenhoofden tegen bloemenachtergrond. Bewaard houtwerk met geometrische indeling in de bovenlichten (zoals aangeduid op het bouwplan). Begane grond: de structuur van poortdoorgang links (vermoedelijk leidend naar magazijn), centrale winkelpui en deur naar de verdiepingen is bewaard. De op het bouwplan mooi uitgewerkte winkelpui is vervangen door een rolluik.

  • Stadsarchief Blankenberge, Bouwaanvragen, nummer 8/ 1910 (gevelopstand).

Bron: Hooft E. & Vanneste P. met medewerking van De Leeuw S. & Missiaen H. 2003: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Blankenberge, Deelgemeente Uitkerke, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL2, (onuitgegeven werkdocumenten).

Auteurs: Hooft, Elise & Vanneste, Pol

Datum tekst: 2003

Relaties

Geen afbeelding beschikbaar

maakt deel uit van Langestraat

Langestraat (Blankenberge)

Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.