Ensemble van burgerhuizen

inventaris bouwkundig erfgoed \ bouwkundig relict

Locatie

Provincie West-Vlaanderen
Gemeente Blankenberge
Deelgemeente Blankenberge
Straat Malecotstraat
Locatie Malecotstraat 6-10, Blankenberge (West-Vlaanderen)
Status Bewaard

Administratieve gegevens

Gebeurtenissen
  • Adrescontrole Blankenberge (adrescontroles: 01-11-2007 - 30-11-2007).
  • Inventarisatie Blankenberge (geografische inventarisatie: 31-10-2001 - 31-12-2003).

Juridische gevolgen

is beschermd als monument Ensemble van burgerhuizen

Deze bescherming is geldig sinds 15-10-2003.

is vastgesteld als bouwkundig erfgoed Ensemble van drie bel-etageburgerhuizen

Deze vaststelling is geldig sinds 14-09-2009.

Beknopte karakterisering

Beschrijving

Ensemble van drie bel-etageburgerhuizen in spiegelbeeldschema, gebouwd in 1895. Nummer 8 is in de plint gesigneerd door stadsarchitect Felix Cosman (Blankenberge); het plan in de bouwaanvraag is gesigneerd door de Blankenbergse architect A. Vernieuwe. Roodbakstenen gevels (nummer 6 nu witgeschilderd), met gebruik van arduin voor de souterrains en de bel-etages, en de sierelementen zoals de pilasters en de vensteromlijstingen. Nummer 8 fungeert als centraal vooruitspringend risaliet in het geheel, zie de beeldbepalende puntgevel met houten windveer, die de structuur van de kroonlijsten op uitgewerkte consoles en van de mansardedaken met statige dakvensters onderbreekt. Het centrale huis wordt ook benadrukt door de natuurstenen hoekpilasters met Korintische kapitelen. Stilistisch kunnen deze panden gesitueerd worden binnen de neoclassicistische traditie met een eclectische inslag voor de uitwerking van de centrale puntgevel. De loggia's waren oorspronkelijk open zoals bewaard bij nummer 6 (bewaarde lambrisering en deuren). Vernieuwde balkonleuningen.

  • Stadsarchief Blankenberge, Bouwaanvragen, nummer 24/1895.

Bron: Hooft E. & Vanneste P. met medewerking van De Leeuw S. & Missiaen H. 2003: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Blankenberge, Deelgemeente Uitkerke, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL2, (onuitgegeven werkdocumenten).

Auteurs: Hooft, Elise & Vanneste, Pol

Datum tekst: 2003

Relaties

maakt deel uit van Malecotstraat

Malecotstraat (Blankenberge)

Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.