Ensemble van burgerhuizen

Beschrijving

Ensemble van drie bel-etageburgerhuizen in spiegelbeeldschema, gebouwd in 1895. Nummer 8 is in de plint gesigneerd door stadsarchitect Felix Cosman (Blankenberge); het plan in de bouwaanvraag is gesigneerd door de Blankenbergse architect Anselm Vernieuwe. Roodbakstenen gevels (nummer 6 nu witgeschilderd), met gebruik van arduin voor de souterrains en de bel-etages, en de sierelementen zoals de pilasters en de vensteromlijstingen. Nummer 8 fungeert als centraal vooruitspringend risaliet in het geheel, zie de beeldbepalende puntgevel met houten windveer, die de structuur van de kroonlijsten op uitgewerkte consoles en van de mansardedaken met statige dakvensters onderbreekt. Het centrale huis wordt ook benadrukt door de natuurstenen hoekpilasters met Korintische kapitelen. Stilistisch kunnen deze panden gesitueerd worden binnen de neoclassicistische traditie met een eclectische inslag voor de uitwerking van de centrale puntgevel. De loggia's waren oorspronkelijk open zoals bewaard bij nummer 6 (bewaarde lambrisering en deuren). Vernieuwde balkonleuningen.

• Stadsarchief Blankenberge, Bouwaanvragen, nummer 24/1895.

Auteurs: Vanneste, Pol; Hooft, Elise