Complex Mamet

• is aangeduid als beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek Complex Mamet

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Complex Mamet

• omvat de aanduiding als beschermd monument Complex Mamet: administratief gebouwtje

• omvat de aanduiding als beschermd monument Complex Mamet: prieeltje

Beschrijving

Zogenaamd "Complex Mamet". Administratief gebouw en prieeltje. Stadsgezicht bestaande uit 19de-eeuws complex met herenhuis, koetspoort, doorgang naar de tuin, binnenkoer met centraal gelegen administratief gebouwtje, L-vormige stallingen en prieeltje. Geheel opgetrokken in de tweede helft van de 19de eeuw door de familie Mamet. De familie richt in 1758 een brouwerij en distilleerderij op, gelegen op de hoek van de Molenstraat en de Kerkstraat, aangeduid als "Brasserie Mamet" onder nummer 41 op grondplan van de stad (1864). Twee leden van de familie waren burgemeester van de stad, Joseph-Louis van 1809 tot 1830 en François-Henri van 1848 tot 1866. Wijziging van de voorgevel tot winkelpui in de jaren 1940. Renovatie van de voorgevel van het herenhuis in 1997 door architectenbureau Gamma (Ruddervoorde). Restauratie van de achtergevel gepland in 2002.

Neoclassicistisch herenhuis. Enkelhuis van drie traveeën en één koetspoorttravee, drie bouwlagen onder een zadeldak (pannen, nok parallel aan de straat). Lijstgevel van geglazuurde gele baksteen, gekorniste en geprofileerde houten kroonlijst met tandlijst en modillons. Koetspoortrisaliet gemarkeerd door pilasters, arduinen erker op consoles boven rechthoekige poort in bepleisterde omlijsting met trapezoïdale sluitsteen en pilasters voorzien van arduinen sokkels. Houten paneeldeuren, voorzien van rozetten en betraliede elipsvormige bovenlichten eindigend in een korfje. Rechthoekige muuropeningen gevat in een omlijsting van Euville-steen voorzien van oren, sluitstenen op de derde verdieping. Arduinen balkons op consoles, gietijzeren venster- en balkonleuningen.

Bewaarde doorrit naar tuin. Sokkellambrisering in faiencetegels. Stucbepleistering met rozetten op wanden en plafonds, pilasters met Ionisch kapiteel en festoenen. Deels behouden kasseibestrating. Beglaasde tuindeur voorzien van ijzeren roeden.

Administratief gebouwtje in eclectische stijl. Tweeledig gebouw, bestaande uit een hoger gedeelte met rechthoekige plattegrond en een lager gedeelte van één travee en driezijdige sluiting. Roodbeschilderde baksteenbouw op gepekte plint onder zadeldaken (leien en zink) met overstekende en deels geknikte randen op uitgewerkte schoorstukken en voorzien van versierde windborden. Sierankers, in de vorm van initialen. Rechthoekige muuropeningen, druiplijsten met gestrekte uiteinden en sluitsteen, arduinen onderdorpels. Vensters en deels beglaasde deuren afgeschermd door fraai smeedijzeren traliewerk met gebogen belijning. Kelderverdieping met rechthoekige keldergaten.

Gaaf bewaard interieur bestaande uit twee opeenvolgende kamertjes met niveauverschil. Eerste kamer met bepleisterd plafond voorzien van houten casement omringd met rozetten. In het midden, drie houten panelen versierd met blad- en rankwerk, waartussen de opschriften "Anno", "LKM" en "1869". Bewaarde houten plankenvloer onder linoleumbekleding. Fraai uitgewerkte houten doorgang tussen de twee ruimten bestaande uit trap, deur en aansluitend tweeledige kasten met legplanken en gecanneleerde pilastertjes met lotuskapiteel. Doorgang met bloem- en bladwerk aan de boven- en zijkant. Boven doorgang naar kelder, kastdeurtje versierd met tweemaster en cartouche met opschrift "Vrijheid". Kelder met zwarte vloertegels.

Houten prieeltje, ten zuiden, tegen de muur. Witgeschilderd prieeltje onder leien zadeldak, voorzien van windborden, overstekende dakrand op uitgewerkte schoorstukken aanleunend bij de pijlers.

Voormalige stallingen, ten westen en ten zuiden. Stallingen met L-vormig grondplan en anderhalve bouwlaag in witgeschilderde baksteenbouw op gepekte plint onder een pannen zadeldak met dakvensters.

• Archief Ruimtelijke Ordening, Huisvesting en Monumentenzorg West-Vlaanderen, Afdeling Monumenten en Landschappen, Brugge, nummer W/01366.

Auteurs: Vanneste, Pol; Hooft, Elise