erfgoedobject

Sasmeesterswoningen

bouwkundig element
ID
44976
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/44976

Juridische gevolgen

Beschrijving

Drie voormalige woningen voor sasmeesters, gebouwd in de jaren 1860-1870 (als dusdanig reeds aangegeven op de mutatieschets van 1873) als één groot gebouw in neoclassicistische stijl. Gelegen vlakbij het Bevrijdingsplein, ten westen van de vroegere plaats van de sasbrug tussen de havengeul en de spuikom. Vrijstaand gebouw van zeven traveeën en twee bouwlagen onder een pannen zadeldak, gekenmerkt door een centraal risaliet met driehoekig fronton. De gevels van de verschillende huisjes zijn gescheiden door geblokte pilasters. Rondbogige, omlijste muuropeningen; ronde oculus in het fronton. Eenvoudig schrijnwerk met T-indeling.

  • Kadasterarchief West-Vlaanderen, mutatieschetsen 207, 1873/ schets 16.
  • VAN RIJSSEL A., Blankenberge in oude prentkaarten, Zaltbommel, 1972, prentbriefkaarten 58 en 59.

Bron     : Hooft E. & Vanneste P. met medewerking van De Leeuw S. & Missiaen H. 2003: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Blankenberge, Deelgemeente Uitkerke, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL2, (onuitgegeven werkdocumenten).
Auteurs :  Hooft, Elise, Vanneste, Pol
Datum  :


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2022: Sasmeesterswoningen [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/44976 (Geraadpleegd op )