erfgoedobject

Samenstel van burgerhuizen

bouwkundig element
ID
44989
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/44989

Juridische gevolgen

Beschrijving

Samenstel van bel-etageburgerhuizen van 1893 (bouw van 'vijf villa's' op de grond van meneer Jules Lippens de Ceuninck), grosso modo in spiegelbeeldschema zie afwisseling van bepleisterde (schijnvoegen, nummers 9 en 11) en roodbakstenen lijstgevels (nummers 8, 10 en 12). Gebruik van arduin voor de souterrains en de sierelementen; de baksteenbouw is verlevendigd door middel van gesinterde banden. Neoclassicistische omlijsting van de muuropeningen en van de pilasters op de mezzanine; kleine tegeltableaus van grestegels met florale motieven in de mezzanine. Fraai uitgewerkte consoles van kroonlijsten en balkons. De bel-etagestructuur (verbouwing bij nummer 8) is erg goed afleesbaar van de lage souterrains met dienstdeurtjes en de open loggia's met houten lambrisering. Bewaard houtwerk, deels bewaarde ijzeren balkonleuningen.

  • Stadsarchief Blankenberge, Bouwaanvragen, nummer 3/ 1893.

Bron     : Hooft E. & Vanneste P. met medewerking van De Leeuw S. & Missiaen H. 2003: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Blankenberge, Deelgemeente Uitkerke, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL2, (onuitgegeven werkdocumenten).
Auteurs :  Hooft, Elise, Vanneste, Pol
Datum  :


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2022: Samenstel van burgerhuizen [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/44989 (Geraadpleegd op )