Villa Albert

Beschrijving

Zogenaamd "Villa Albert". Bel-etageburgerhuis van 1893 naar ontwerp van de Blankenbergse architect Anselm Vernieuwe. Neoclassicistisch getinte lijstgevel, zie bepleistering met imitatiebanden en schijnvoegen, en de uitgewerkte omlijstingen van de rondboogvensters. Gebruik van arduin voor het souterrain, de pilasters van de loggia en de portaalomlijsting. Rechthoekige en rondbogige muuropeningen.

Open loggia met goed bewaarde cementtegelvloer, houten lambrisering met ingewerkte tegeltjes (afbeelding van vlinders en bloemen, in de Delftse traditie) en tegeltableaus. De loggia kan afgesloten worden door een rolluik dat door middel van een zwengel kan opgetrokken worden. Vleugeldeuren geven toegang tot de salons. Uitzonderlijk rijke tegeltableaus met voorstelling van landschaps- en zeetaferelen: kraanvogels, waterlelies, meeuwen, een traditionele 'scute', bomen, bloemen enzovoort. Deze tegels zijn toegewezen aan de firma Gilliot van Hemiksem, de florale randtegels werden in de catalogus geïdentificeerd als 'bordure cloisonné 7808'.

Dit pand bewaart een interessant interieur. Bewaarde klassieke indeling. Gang beginnend op niveau van de stoep (dit is eerder uitzonderlijk bij de bel-etagestructuur). Via witmarmeren treden komt men op het bel-etageniveau, bordestrap aan het einde van de gang. Bel-etage met enfilade van twee salons. De overgang tussen de salons wordt gemarkeerd door houten zuilen. De lambrisering in het tweede salon is deels een herhaling van die in de loggia. Bewaarde marmeren schouwen.

• Stadsarchief Blankenberge, Bouwaanvragen, nummer 27/ 1893.
  • Vriendenkring Stadsgidsen Blankenberge, Art-Nouveau wandeling door Blankenberge. Architectuur, wandtegels, smeedwerk en glasramen, brochure, mei 2001, s.p.

Auteurs: Vanneste, Pol; Hooft, Elise