erfgoedobject

Villa Emma en Villa Joseph

bouwkundig element
ID
44993
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/44993

Juridische gevolgen

Beschrijving

Samenstel van bel-etageburgerhuizen van 1896 (jaarsteen op bouwplan niet uitgevoerd), op het plan zogenaamd "Villa Emma" en "Villa Joseph". Ontwerp van architect N. Taburiaux-Maton (Charleroi) voor een badgast uit diezelfde stad. Neoclassicistisch getinte lijstgevels zie de bepleistering met schijnvoegen, de pilasters, de omlijsting van de muuropeningen en de kroonlijst op consoles. Bewaarde open loggia's, bij nummer 19 met recentere doch waardevolle betegeling (alleszins na de bouw van de huidige pier in 1931-1933, vermoedelijk na de Tweede Wereldoorlog), met afbeelding van strandkarren en de pier van Blankenberge. De loggia van nummer 18 is afgesloten door middel van een rolluik.

  • Stadsarchief Blankenberge, Bouwaanvragen, nummer 17/ 1896.

Bron     : Hooft E. & Vanneste P. met medewerking van De Leeuw S. & Missiaen H. 2003: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Blankenberge, Deelgemeente Uitkerke, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL2, (onuitgegeven werkdocumenten).
Auteurs :  Hooft, Elise, Vanneste, Pol
Datum  :


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2022: Villa Emma en Villa Joseph [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/44993 (Geraadpleegd op )