erfgoedobject

Herberg Graaf van Egmont

bouwkundig element
ID
45
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/45

Juridische gevolgen

Beschrijving

Heden zogenaamd Graaf van Egmont. Op dit hoekpand van Grote Markt en Kattestraat lag het eerste " 's Gravensteen" of "Grauwensteen", eerste Landhuis van Aalst, verlaten begin 16de eeuw toen laatstgenoemde werd ingericht in de zogenaamde "Rooze" op de hoek Grote Markt-Lange Zoutstraat. Het dankzij een gravure gekende gebouw vertoonde een gotische trapgevel geflankeerd door spietorentjes aan de marktzijde en een vermeldenswaardige verbindingsgalerij met het Schepenhuis op niveau van de tweede bouwlaag (drie traveeën onder zadeldak) die aldus de Kattestraat overbrugde. Dit gebouw werd afgebroken in 1776(77?).

Het huidige hoekhuis van twee en een halve bouwlaag en respectievelijk vijf en zes traveeën (Kattestraat) onder schilddak in combinatie met zadeldak (pannen), zou opklimmen tot 1777 en opgetrokken zijn uit de hergebruikte en herkapte zandsteen van het vroegere Steen. Blijkbaar ingericht als herberg in de loop van de 19de eeuw, (circa 1851) zogenaamd "Au Comte d'Egmont", later opgekocht door de Liberale Associatie. Sobere en vlakke gevels geleed door puilijsten en doorgetrokken arduinen cordons ter hoogte van de onderdorpels (19de-eeuwse aanpassing?). Rechthoekige muuropeningen; blijkbaar oorspronkelijk beluikte vensters. Kroonlijst op tandlijst; de meeste afbeeldingen uit de 19de eeuw - begin 20ste eeuw vertonen een stenen (?) balustrade als gevelbekroning. Aan Kattestraatzijde, grote rondboogpoort in een geblokte omlijsting van arduin, gemarkeerd door een zware kroonlijst. Binnenin, fraaie monumentale trap met tussenbordessen en uitgewerkte trappaal met provinciale Lodewijk XVI-inslag (vierde kwart van de 18de eeuw).


Bron: D'HUYVETTER C., DE LONGIE B. & EEMAN M. met medewerking van LINTERS A. 1978: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Oost-Vlaanderen, Arrondissement Aalst, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 5n1 (A-G), Brussel - Gent.
Auteurs: d'Huyvetter, Clio; de Longie, Bea; Eeman, Michèle
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2023: Herberg Graaf van Egmont [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/45 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.