Burgerhuis in neoclassicistische stijl

Beschrijving

Burgerhuis in neoclassicistische stijl van drie traveeën en drie bouwlagen onder gemansardeerd zadeldak, uit het vierde kwart van de 19de eeuw. Het bouwdossier werd niet teruggevonden, bouwheer, ontwerper noch aannemer zijn gekend. Na een ingrijpende verbouwing maakt het pand vandaag deel uit van het aanpalende hoekcomplex met de Leeuwenstraat, dat in 2011 werd gesloopt en vervolgens heropgebouwd, naar een ontwerp door het bureau Architectengroep J. Drieskens & J. Dubois uit 2004-2005. De pui, het balkon en de balustrade bleven integraal bewaard; hogerop is de bovenbouw wat de detaillering en het stucdecor betreft aangepast aan de nieuwbouw.

De bepleisterde en beschilderde lijstgevel, oorspronkelijk met schijnvoegen op de begane grond, rust op een geprofileerde plint uit blauwe hardsteen. Horizontaal geleed door de puilijst en cordonvormende lekdrempels, legt de compositie de klemtoon op de middenas. Deze wordt op de eerste verdieping gemarkeerd door een balkon met voluutconsoles en een doorgetrokken balustrade, en oorspronkelijk door een stucsleutel. Verder beantwoordt de opstand aan een regelmatig ordonnantieschema, opgebouwd uit registers van rechthoekige muuropeningen, de bovenvensters in geriemde omlijsting. Een klassiek hoofdgestel met een houten kroonlijst op modillons vormt de gevelbeëindiging; oorspronkelijk twee getoogde dakkapellen.