erfgoedobject

Van Maerlantatheneum

bouwkundig element
ID
45005
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/45005

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Van Maerlantatheneum
    Deze vaststelling is geldig sinds

Beschrijving

Zogenaamd Van Maerlantatheneum, in 1921 opgericht als "Rijksnormaalschool-Oefenschool", op een terrein waar een onafgewerkt sanatorium stond. Imposant gebouwencomplex gelegen tussen de Van Maerlantstraat en de Vredelaan. Bepleisterde en in lichte kleuren beschilderde bestanddelen in neoclassicistische stijl, houtwerk vernieuwd in PVC doch naar oud model. Hoofdgebouw van vijf bouwlagen onder vernieuwde schild- en zadeldaken: aan de oostzijde, rondboogarcade en bewaarde ijzeren balkons op consoles; de smalle noordzijde met versmallende uitbouwen met balkons met balusterleuningen, arduinen bordestrap. Ten zuiden, aansluitende lagere schoolgebouwen op U-vormig grondplan.


Bron: HOOFT E. & VANNESTE P. met medewerking van DE LEEUW S. & MISSIAEN H. 2003: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Blankenberge, Deelgemeente Uitkerke, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL2, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: Vanneste, Pol; Hooft, Elise
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2023: Van Maerlantatheneum [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/45005 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.