erfgoedobject

Burgerhuis

bouwkundig element
ID
45027
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/45027

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als beschermd monument Burgerhuis
    Deze bescherming is geldig sinds

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Burgerhuis
    Deze vaststelling is geldig sinds

Beschrijving

Smal burgerhuis van het bel-etagetype in het nieuwe "Westkwartier" van Blankenberge dat aangelegd werd vanaf circa 1894. Laat 19de-eeuws pand dat in 1903 verbouwd werd door de plaatselijke aannemer Emile Cattoor. Drie bouwlagen boven kelderverdieping, onder pannen schilddak. De bouwaanvraag is erg schetsmatig en eenvoudig, het meest typerende element met name de hoefijzerbogige omlijsting van het venster op de eerste verdieping werd in de loop van het bouwproces toegevoegd. Lijstgevel bekleed met geglazuurde witte en grijze tegels en met duidelijke invloed van de art nouveau, zie het ronde venster op de eerste verdieping, geaccentueerd door het uitgewerkte balkon op consoles (ijzeren leuningen bewaard). Bewaard schrijnwerk, met bovenlicht met gebogen indeling op de bel-etage. Afboording van de gevel door houten kroonlijst op klossen, met daaronder een muizentandfries en een tegelfries met geometrische motieven.

  • Stadsarchief Blankenberge, Bouwaanvragen, nummer 29/ 1903 (enkel gevelopstand).
  • Vriendenkring Gidsen Blankenberge, Art Nouveau-wandeling door Blankenberge. Architectuur, wandtegels, smeedwerk en glasramen, Blankenberge, mei 2001, s.p.

Bron     : HOOFT E. & VANNESTE P. met medewerking van DE LEEUW S. & MISSIAEN H. 2003: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Blankenberge, Deelgemeente Uitkerke, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL2, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs :  Vanneste, Pol; Hooft, Elise
Datum  :
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2023: Burgerhuis [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/45027 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.