Burgerhuis

inventaris bouwkundig erfgoed \ bouwkundig relict

Locatie

Provincie West-Vlaanderen
Gemeente Blankenberge
Deelgemeente Blankenberge
Straat Vrijheidsstraat
Locatie Vrijheidsstraat 45, Blankenberge (West-Vlaanderen)
Status Bewaard

Administratieve gegevens

Gebeurtenissen
  • Adrescontrole Blankenberge (adrescontroles: 01-11-2007 - 30-11-2007).
  • Inventarisatie Blankenberge (geografische inventarisatie: 31-10-2001 - 31-12-2003).
Links

Juridische gevolgen

is beschermd als monument Burgerhuis

Deze bescherming is geldig sinds 02-05-2003.

is vastgesteld als bouwkundig erfgoed Burgerhuis

Deze vaststelling is geldig sinds 14-09-2009.

Beknopte karakterisering

Beschrijving

Smal burgerhuis van het bel-etagetype in het nieuwe "Westkwartier" van Blankenberge dat aangelegd werd vanaf circa 1894. Laat 19de-eeuws pand dat in 1903 verbouwd werd door de plaatselijke aannemer Emile Cattoor. Drie bouwlagen boven kelderverdieping, onder pannen schilddak. De bouwaanvraag is erg schetsmatig en eenvoudig, het meest typerende element met name de hoefijzerbogige omlijsting van het venster op de eerste verdieping werd in de loop van het bouwproces toegevoegd. Lijstgevel bekleed met geglazuurde witte en grijze tegels en met duidelijke invloed van de art nouveau, zie het ronde venster op de eerste verdieping, geaccentueerd door het uitgewerkte balkon op consoles (ijzeren leuningen bewaard). Bewaard schrijnwerk, met bovenlicht met gebogen indeling op de bel-etage. Afboording van de gevel door houten kroonlijst op klossen, met daaronder een muizentandfries en een tegelfries met geometrische motieven.

  • Stadsarchief Blankenberge , Bouwaanvragen, nummer 29/ 1903 (enkel gevelopstand).
  • Vriendenkring Gidsen Blankenberge, Art Nouveau-wandeling door Blankenberge. Architectuur, wandtegels, smeedwerk en glasramen, Blankenberge, mei 2001, s.p.

Bron: Hooft E. & Vanneste P. met medewerking van De Leeuw S. & Missiaen H. 2003: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Blankenberge, Deelgemeente Uitkerke, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL2, (onuitgegeven werkdocumenten).

Auteurs: Hooft, Elise & Vanneste, Pol

Datum tekst: 2003

Relaties

Geen afbeelding beschikbaar

maakt deel uit van Vrijheidsstraat

Vrijheidsstraat (Blankenberge)

Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.