Hoekhuis l'Océan

inventaris bouwkundig erfgoed \ bouwkundig relict

Locatie

Alternatieve naam Pension Floréal
Provincie West-Vlaanderen
Gemeente Blankenberge
Deelgemeente Blankenberge
Straat Weststraat
Locatie Weststraat 46, Blankenberge (West-Vlaanderen)
Status Bewaard

Administratieve gegevens

Gebeurtenissen
  • Adrescontrole Blankenberge (adrescontroles: 01-11-2007 - 30-11-2007).
  • Inventarisatie Blankenberge (geografische inventarisatie: 31-10-2001 - 31-12-2003).
Links

Juridische gevolgen

is beschermd als monument Hoekhuis l'Océan

Deze bescherming is geldig sinds 02-05-2003.

is vastgesteld als bouwkundig erfgoed Hoekpand L'Océan

Deze vaststelling is geldig sinds 14-09-2009.

Beknopte karakterisering

Typologiehotels, restaurants
Stijlart nouveau
DateringWO I

Beschrijving

Hoekwinkelpand zogenaamd "Océan" binnen het historische dambordpatroon van Blankenberge. Oorspronkelijk pension/restaurant "Floréal". Art-nouveaupand van 1914 zie sierlijk uitgewerkte jaarsteen in tegeltjes "Anno 1914". Twee maal drie traveeën en drie bouwlagen onder afgewolfde zadeldaken, de aflijnende gebogen kroonlijst op uitgewerkte consoles is bewaard doch grotendeels afgeslagen met plastieken planchetten. Parement van wit geglazuurde betegeling verlevendigd door bruine banden. Gebruik van arduin voor de druiplijsten, sierelementen en de winkelpuien overgaand in (balkon)consoles, elementen waarin het zwaapslagmotief herkenbaar is. De afgeschuinde hoektravee krijgt boven de winkeldeur een uitkragende ronde hoektoren met jaarsteen, een verwijzing naar het maritieme motief van de vuurtoren. De getoogde muuropeningen zijn deels verlaagd tot rechthoekige. De bewaarde oorspronkelijke boogvelden met druiplijsten hebben echter nog steeds een sterk ritmerend karakter. Toegangsdeur tot de bovengelegen appartementen rechts van de winkelpui (Weststraat), in deze deurtravee leest men de structuur van de traphal af. Vervangen balkonleuningen.

  • VAN RYSSEL C., Blankenberge van herberg tot restaurant, Brugge, 1995, pagina78 (prentbriefkaart).
  • Vriendenkring Stadsgidsen Blankenberge, Art-Nouveau Wandeling door Blankenberge. Architectuur, wandtegels, smeedwerk en glasramen, Blankenberge, mei 2001, sine pagina.

Bron: Hooft E. & Vanneste P. met medewerking van De Leeuw S. & Missiaen H. 2003: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Blankenberge, Deelgemeente Uitkerke, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL2, (onuitgegeven werkdocumenten).

Auteurs: Hooft, Elise & Vanneste, Pol

Datum tekst: 2003

Relaties

maakt deel uit van Weststraat

Weststraat (Blankenberge)

Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.