erfgoedobject

Burgerhuis met winkels

bouwkundig element
ID
45038
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/45038
Dit erfgoedobject heeft geen erfgoedwaarde meer. De erfgoedwaarden waarom we het object opnamen in de inventaris, zijn niet meer aanwezig, bijvoorbeeld door verbouwing of sloop.

Beschrijving

Burgerhuis met winkel(s) op de begane grond, van 1905 naar ontwerp van de Blankenbergse architect Marcel Hoste ("Bouwen van twee Woonhuizen en Achtergebouwen"). Parement van witte en grijze sierbaksteen, gebruik van arduin voor sierelementen als frontons en pilasters. Inslag van de neo-Vlaamse renaissance en de art nouveau zie (aangepaste) kroonlijst onderbroken door gebogen fronton met tegeltableau met voorstelling van lelies. Begane grond: poort geflankeerd door winkelpuien. In hoge mate bewaard houtwerk onder meer van de centrale erker.

  • Stadsarchief Blankenberge, Bouwaanvragen, nummer 56/ 1905.

Bron: HOOFT E. & VANNESTE P. met medewerking van DE LEEUW S. & MISSIAEN H. 2003: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Blankenberge, Deelgemeente Uitkerke, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL2, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: Vanneste, Pol; Hooft, Elise
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2023: Burgerhuis met winkels [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/45038 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.