erfgoedobject

Grand Hotel Pauwels-D'Hondt

bouwkundig element
ID
45048
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/45048
Dit erfgoedobject heeft geen erfgoedwaarde meer. De erfgoedwaarden waarom we het object opnamen in de inventaris, zijn niet meer aanwezig, bijvoorbeeld door verbouwing of sloop.

Juridische gevolgen

Beschrijving

Voormalig "Grand Hotel Pauwels-D'Hondt", gebouwd op de plaats waar in 1850 het eerste bouwwerk op de toenmalige dijk werd opgericht, namelijk het "Pavillon De Rycker". Deze zaak wordt in 1873 omgebouwd tot een hotel van vier bouwlagen met centraal rond fronton. Het hotel wordt in 1897 opgetrokken tot zeven bouwlagen, met rechts en links hoekrisalieten met neorenaissancebekroning. Dit volume is nu in gebruik als appartementsgebouw, balkonleuningen vervangen en bekroning van risalieten en balustrade verdwenen. Lijstgevel bekleed met witte geglazuurde baksteen, versierd met banden van arduin en blauwe tegels. Getoogde en rechthoekige muuropeningen.

  • DEVENT G. 1994: Blankenberge, de memoires van een stad, Brugge, 122-123.
  • VAN RYSSEL C. 1995: Blankenberge, van herberg tot restaurant, Brugge, 85.

Bron     : Hooft E. & Vanneste P. met medewerking van De Leeuw S. & Missiaen H. 2003: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Blankenberge, Deelgemeente Uitkerke, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL2, (onuitgegeven werkdocumenten).
Auteurs :  Hooft, Elise, Vanneste, Pol
Datum  :


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2022: Grand Hotel Pauwels-D'Hondt [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/45048 (Geraadpleegd op )