Teksten van Winkelhuis in neoclassicistische stijl

Winkelhuis in neoclassicistische stijl ()

Winkelhuis in neoclassicistische stijl gebouwd in opdracht van Charles Dumercy en de weduwe J. Dumercy-Cuylits, naar een ontwerp door de architect Jan Kockerols uit 1890.

Het winkelhuis Dumercy behoort tot het vroege oeuvre van Jan Kockerols, die in Antwerpen actief lijkt te zijn geweest vanaf 1880. Tot zijn belangrijkste vroege realisaties behoort de kloosterkerk van de redemptoristinnen uit 1886-1888 te Leuven. Als representatief voor zijn residentiële productie gelden de woningen die hij omstreeks 1900 voor de Naamlooze Maatschappij voor het Bouwen van Burgershuizen ontwierp in de Pretoriastraat en de Waterloostraat, zowel in pittoreske eclectische als conventionele neoclassicistische stijl.

Rijwoning van twee traveeën en drie bouwlagen onder een zadeldak (nok parallel aan de straat). De bepleisterde en beschilderde lijstgevel rustte oorspronkelijk op een klassieke houten winkelpui met zijportaal, pilasters en entablement. Horizontaal geleed door cordonvormende lekdrempels, beantwoordt de opstand aan een regelmatig ordonnantieschema. De eerste verdieping wordt belijnd door schijnvoegen, de tweede geritmeerd door pilasters. Verder registers van rechthoekige bovenvensters, op de eerste verdieping met onderdorpel. Een klassiek hoofdgestel met een houten kroonlijst op klossen en tandlijst vormt de gevelbeëindiging. De pui is verbouwd.

Auteurs:  Braeken, Jo

Enkelhuis met lijstgevel, twee traveeën en drie bouwlagen, uit 1890, naar ontwerp van architect j. Kockerols. Bepleisterd en beschilderd. Rechthoekige bovenvensters op belijnende lekdrempels. De penanten der tweede bouwlaag versierd met imitatievoegen, die der derde uitgewerkt als platte pilasters. Klassieke gevelbeëindiging met kroonlijst op klossen en tandlijst. Begane grond verbouwd.

Auteurs:  Plomteux, Greet; Goossens, Miek