erfgoedobject

Hoeve 't Klokhof

bouwkundig element
ID
45063
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/45063

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hoeve 't Klokhof
    Deze vaststelling is geldig sinds

Beschrijving

Hoeve zogenaamd " 't Klokhof" zie naambord, gelegen aan een bocht van de dijk. Als site ten zuiden van de dorpskom van Uitkerke slechts teruggaand tot het laatste kwart van de 19de eeuw (nog niet aangeduid op de in 1876 herziene kaart van het Militair Cartografisch Instituut, wel op die van 1911). Zou naar verluidt gebouwd zijn als buitengoed. Muurankers "1879" in het huis. Vrijstaande bakstenen volumes onder pannen (zadel)daken.

Centraal op het erf, vrij groot huis op verspringende plattegrond. Rode baksteenbouw met gebruik van gesinterde baksteen voor hoekpilasters en vensteromlijstingen/ druiplijsten, witgeschilderde muurankers (onder meer jaarankers "1879"). Gemansardeerde schilddaken (nok loodrecht op straat) van rode Vlaamse pannen met ruitvormig patroon, deels vernieuwde dakvensters, bekronend klokkentorentje. Rechthoekige muuropeningen met afgeronde bovenhoeken onder meer deurvensters, deels vernieuwd houtwerk.

Ten westen van het huis, eenvoudig schuurvolume. Achter het huis, vrij groot bakhuis van het eenledige type, mogelijk ook als verblijf voor de landbouwer. Getoogde en rondbogige muuropeningen onder witgeschilderde strek.


Bron     : Hooft E. & Vanneste P. met medewerking van De Leeuw S. & Missiaen H. 2003: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Blankenberge, Deelgemeente Uitkerke, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL2, (onuitgegeven werkdocumenten).
Auteurs :  Hooft, Elise, Vanneste, Pol
Datum  :


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2022: Hoeve 't Klokhof [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/45063 (Geraadpleegd op )