Hoeve Scheewege

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hoeve Scheewege

Beschrijving

Achteringelegen hoeve zogenaamd "Scheewege", zie  naambord. Als site alsdusdanig reeds aangeduid op de Ferrariskaart (1770-1778, 3 bestanddelen) en op 19de-eeuwse kaarten (2 bestanddelen).

Hoeve met losse, lage bestanddelen onder pannen zadeldaken. Ten noorden van het erf, nieuw boerenhuis uit de jaren 1990. Ten oosten van het erf, verlaten witgekalkt boerenhuis van het langgestrekte type tengevolge van de aansluitende stalvleugel, in kern mogelijk uit de tweede helft van de 18de eeuw. Ten westen van het erf, gecombineerde dwars- en langsschuur uit de tweede helft van de 19de eeuw. Vrij hoog volume met laadluiken, gemarkeerd door ritmerende pilasters. Zijgevel(s) bijkomend met getrapte aflijning en uilengat geaccentueerd door rondboog.

Auteurs: Vanneste, Pol; Hooft, Elise