erfgoedobject

Stedelijke Begraafplaats met soldatenbegraafplaats en gedenkteken

bouwkundig element
ID: 45083   URI: https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/45083

Juridische gevolgen

Beschrijving

Scharebrugstraat zonder nummer. Stedelijke Begraafplaats van Blankenberge. Ligging aan de zuidkant van het noordelijk gedeelte van de straat. Aanleg vanaf 1908. Poging van het stadsbestuur circa 1922 om 45 ha van Uitkerke naar Blankenberge over te hevelen.

Deels ommuurde begraafplaats. Inspringende, brede gekasseide toegang met circa 1969 vernieuwd hekken tussen bakstenen postamenten. Links en rechts van de toegang, huizen in spiegelbeeldschama vermoedelijk daterend van circa 1908 bij de aanleg van de begraafplaats. Gele baksteenbouw boven plint van arduin en breuksteen. Twee bouwlagen onder pannen schilddak. De centrale traveeƫn zijn bekroond door gestileerde frontons. Aansluitende ommuring met casementen en postamenten.

Aanleg van de begraafplaats: centraal pad. Achterin, cirkelvormige, omhaagde soldatenbegraafplaats. Beeldhouwwerk zogenaamd "Moedersmart" van 1922 naar ontwerp van G. Charlier (Brussel), huilende vrouwen in kapmantel gehuld. In de sokkel, de namen van de gesneuvelden van de Eerste Wereldoorlog. In het ereperk errond, slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog en van de scheepsramp met de "NominoƩ".

  • BILE E. , Blankenberge. Een rijk verleden, een schone toekomst, Blankenberge, 1971, pagina's 175-177.
  • BOTERBERGE R., De Sint-Rochuskerk te Blankenberge, Blankenberge, 1996, pagina's 85-92.
  • DEVENT G., Blankenberge, de memoires van een stad, Brugge, 1994, pagina 72.
  • JACOBS M., Zij die vielen als helden. Cultuurhistorische analyse van de oorlogsgedenktekens van de twee wereldoorlogen in West-Vlaanderen, 2 delen, Brugge, 1995, Deel 2, pagina's 42-43.


Bron     : Hooft E. & Vanneste P. met medewerking van De Leeuw S. & Missiaen H. 2003: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Blankenberge, Deelgemeente Uitkerke, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL2, (onuitgegeven werkdocumenten).
Auteurs :  Hooft, Elise, Vanneste, Pol
Datum  : 2003


Relaties

Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2020: Stedelijke Begraafplaats met soldatenbegraafplaats en gedenkteken [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/45083 (Geraadpleegd op 14-08-2020)