erfgoedobject

Duitse bunker 'WN Tross-Trompet'

bouwkundig element
ID
45084
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/45084

Juridische gevolgen

Beschrijving

Duitse betonnen militaire post uit de Tweede Wereldoorlog, in weide tegenover Scharebrugstraat 235, op zo’n 250 meter ten westen van de stedelijke begraafplaats van Blankenberge.

Duitse bunker uit de Tweede Wereldoorlog, opgetrokken door stafbatterij StBK324. Deze kustbatterij, die toegewezen werd aan een infanteriedivisie, had zes 15.5cm K414 (f) houwitsers en twee 2cm FlaK, een 5cm antitankkanon en zes mitrailleurs. In 1943 was de batterij bemand door 65 man.

Dit betreft een zogenaamd 'Vf', een versterkte veldconstructie of 'Verstärkt Feldmäβiger Ausbau'. Dit zijn bunkers met wanden die dunner waren dan twee meter. Deze bunkers dienden door de bezettingstroepen zelf worden gebouwd, in tegenstelling tot de sterkere types ('St' of 'Ständige Ausbau'). De muren moesten niet noodzakelijk met gewapend beton zijn opgetrokken. Aangezien deze bunkers geen afdoende bescherming konden bieden, werd er binnen een 'L' op de binnenmuur geschilderd voor 'Leichtausführung' of lichte constructie.

Deze bunker heeft een nooduitgang en een soort inkomhal, die gescheiden is door een muurtje van het enige en grootste lokaal. Het is een model dat dateert uit 1944. Een nagenoeg identieke constructie is terug te vinden in Zeebrugge, in het weerstandsnest 'WN Hindenburg'.

Bovengrondse betonnen militaire constructie. Voor de bekisting van de betonnen buitenmuren zijn aan de hand van holle betonstenen als het ware spouwmuren gevormd, waartussen het beton gegoten is. Ook de holle betonstenen zelf zijn met beton volgestort. Het beton is samengesteld met grove kiezels, er is geen bewapening te zien. De binnenmuren bestaan uit baksteen, die vervolgens gecementeerd zijn. Toegang aan oostelijke zijde. De constructie bestaat uit twee ruimtes, die haaks op elkaar staan. Er zijn diverse openingen te bespeuren waaronder een kruipgat aan westelijke zijde. In de zuidelijke ruimte is een buis te zien. Aan de zuidoostelijke buitenmuur is nog een aanzet tot een muurtje bewaard gebleven.

  • PHILIPPART F., Atlantikwall. Bunkers van de Tweede Wereldoorlog in België, Antwerpen, 2014.

Bron     : -
Auteurs :  Decoodt, Hannelore
Datum  :


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2022: Duitse bunker 'WN Tross-Trompet' [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/45084 (Geraadpleegd op )