erfgoedobject

Hoeve Blauwe Duivekeet

bouwkundig element
ID
45085
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/45085

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hoeve Blauwe Duivekeet
    Deze vaststelling is geldig sinds

Beschrijving

Beeldbepalende aan de straat gelegen, historische hoeve zogenaamd "Blauwe Duivekeet" , in de nabijheid van de Scharebrug over het kanaal van Blankenberge. Als site met losse bestanddelen alsdusdanig reeds aangeduid op de Ferrariskaart (1770-1778). De benaming "Duivekeet" verwijst naar een hoeve die in het Ancien Régime een duiventoren mocht houden.

Losse lage bakstenen bestanddelen onder pannen zadeldaken. Ten zuiden van het erf, in kern 18de-eeuws, witgekalkt boerenhuis met opkamertraveeën en geïncorporeerde (paarden)stalling (links), (nok parallel aan de straat). Oorspronkelijk getoogde en rechthoekige muuropeningen, grotendeels gewijzigd.

Ten noorden, aan de straat palende dwarsschuur - vermoedelijk uit de tweede helft van de 19de eeuw - met geïncorporeerde stalling (nok parallel aan de straat). Korfbogige, getoogde en rondbogige muuropeningen; radvormig uilengat. Ten westen, stalling (nok loodrecht op straat) uit dezelfde periode en met dezelfde karakteristieken.

  • Anonymus, Het landelijke Blankenberge. De Blauwe Duivenkeet, Info Blankenberge, nummer 76, jaargang 8, 1979.

     


Bron     : Hooft E. & Vanneste P. met medewerking van De Leeuw S. & Missiaen H. 2003: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Blankenberge, Deelgemeente Uitkerke, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL2, (onuitgegeven werkdocumenten).
Auteurs :  Hooft, Elise, Vanneste, Pol
Datum  :


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2022: Hoeve Blauwe Duivekeet [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/45085 (Geraadpleegd op )