is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Laatclassicistisch burgerhuis
Deze vaststelling is geldig sinds
omvat de aanduiding als beschermd monument Stadswoning: winkelpui
Deze bescherming is geldig sinds
is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Stadswoning
Deze vaststelling was geldig van tot
Laatclassicistisch burgerhuis uit de vroege 19de eeuw, dat mogelijk teruggaat op een oudere kern. Het pand vormde oorspronkelijk één geheel met het aanpalende Schoenmarkt 4. Hier was in de vroege jaren 1800 de drukker Allebé gevestigd, later de drukker-uitgever Anne-Louis Le Poittevin de la Croix (1789-1829). Diens vader Louis-Antoine Le Poittevin de la Croix (1753-1839), had zich in 1798 als ambtenaar van het Frans bewind vanuit Calais in Antwerpen gevestigd. De weduwe Le Poittevin de la Croix, geboren Marie De Visser, zette de drukkerij-uitgeverij vanaf 1829 voort, en na haar overlijden in 1844, werd het pand opgesplitst tussen de oudste zoon historicus Edmond Le Poittevin de la Croix (1812-1894), en de jongste zoon advocaat Casimir Le Poittevin de la Croix (1820-1852). Edmond liet in 1845 de pui van Schoenmarkt 4 aanpassen met winkelramen, en Casimir in 1847 deze van Schoenmarkt 6. Beide ingrepen werden uitgevoerd door de architect Henri Wiertz.
De huidige winkelpui door de aannemer Corneille Joseph Kennes uit 1873, werd aangebracht in opdracht van de horlogemaker Hubert Kreitz (°Geilenkrichen, 1823), handelaar in pendules en kandelaars, die het pand sinds 1852 betrok. Weduwnaar van Antoinette Saymans, hertrouwde Kreitz in 1855 te Brussel met Rose Marie Anne Perraut (°Brussel, 1829), en kreeg twee dochters en een zoon, horlogemaker Georges Antoine Marie Kreitz, geboren te Antwerpen in 1862, 1864 en 1866.
Rijwoning van zes traveeën en drie bouwlagen onder een zadeldak (nok parallel aan de straat, leien); diep achterhuis onder een afgesnuit zadeldak (nok loodrecht op de straat, leien. De bepleisterde en beschilderde lijstgevel rustte oorspronkelijk op een begane grond met schijnvoegen, geopend door rechthoekige deur- en vensteropeningen. De klassieke houten winkelpui met middenportaal uit 1873, bestaat uit bewerkte pilasters en een entablement op voluutconsoles; privé-inkom in de linker travee. De opstand beantwoordt aan een regelmatig ordonnantieschema, opgebouwd uit verkleinende registers van rechthoekige bovenvensters met cordonvormende lekdrempels en ijzeren parapetten. Een daklijst met holrond profiel en een houten kroonlijst vormen de gevelbeëindiging.
Auteurs: Braeken, Jo
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)