Handels- en kantoorpand in neoclassicistische stijl

Straat Schoenmarkt
Locatie Schoenmarkt 10, Antwerpen (Antwerpen)

• Actualisatie Antwerpen (actualisaties: 05-01-2006 - 05-01-2007).

is vastgesteld als bouwkundig erfgoed Hoekhuis

is beschermd als monument Neoclassicistisch hoekhuis

Beschrijving

Hoekhuis van totaal acht traveeën en drie bouwlagen onder pseudo-mansardedak (leien), voorzien van houten dakkapellen onder gebogen fronton. Lijstgevels, arduinen onderbouw en bepleisterde bovenverdieping, neoclassicistische stijl uit 1906 naar ontwerp van J. Bilmeyer voor gezusters Verberckt, uitgevoerd door aannemer L. Peeters-Gowie.

Hoektravee, met deur, gemarkeerd door balkon op consoles, overlopend in de puilijst, en door bekronend gebogen fronton. Horizontale geleding door middel van puilijst, onderling verbonden lekdrempels, gelede kordonbanden en door kroonlijst met tandlijst en klossen.

Zijgevels aan Schoenmarkt met drielichtsvensters onder waterlijst met gebogen of driehoekig fronton op gegroefde consoles; overigens rechthoekige vensters in omlijsting met stucwerk, eveneens met bekronend fronton. Balusters op de borstweringen.

Licht aangepaste begane grond: vernieuwde winkelramen in arduinen omlijsting.

Aanbouw van twee traveeën langs Schrijnwerkersstraat eenvoudiger behandeld en op de benedenverdieping geopend door middel van rondboogvormige muuropeningen.

• Stadsarchief Antwerpen, bouwdossier 1906#471.

Auteurs: Braeken, Jo; Goossens, Miek & Plomteux, Greet