Winkelhuis in neoclassicistische stijl

Straat Schoenmarkt
Locatie Schoenmarkt 12, Antwerpen (Antwerpen)

• Actualisatie Antwerpen (actualisaties: 05-01-2006 - 05-01-2007).

is vastgesteld als bouwkundig erfgoed Hoekhuis met Schrijnwerkersstraat

Beschrijving

Hoekhuis van twee traveeën aan weerszij van afgeschuinde hoektravee en vier bouwlagen onder mansardedak. Bepleisterde en beschilderde lijstgevel uit het vierde kwart van de 19de eeuw.

Bovenvensters in getoogde riemomlijsting met oren en festoen doorlopende lekdrempels met geprofileerde onderkant, op derde en vierde bouwlaag ondersteund door versierde consoles afgewisseld met lijstwerk. Eenvoudige klassieke gevelbekroning.

De begane grond werd onherkenbaar gemoderniseerd, de bovenbouw verwaarloosd.

In de noordgevel, eerste bouwlaag: halfronde gevelnis versierd met schelpmotief onder gelede waterlijst met cartouchevormige sleutel: Onze-Lieve-Vrouwebeeld door Frans Deckers geplaatst in 1899, op sokkel met fraaie rocailleversiering als uitsprong van de lekdrempels der flankerende vensters; smeedijzeren lichtarm.

Auteurs: Goossens, Miek & Plomteux, Greet