Winkelhuis in beaux-artsstijl

Beschrijving

Winkelhuis in beaux-artsstijl op de hoek van Schoenmarkt en Schrijnwerkersstraat, opgetrokken in 1899. Het bouwdossier werd niet teruggevonden, enkel de sloopaanvraag voor het bestaande pand, begin 1899 ingediend door de architect, aannemer en beeldhouwer Adolphus Kockerols. Het betrof een neoclassicistisch hoekhuis uit de eerste helft van de 19de eeuw, mogelijk met oudere kern, van drie bij drie traveeën en vier bouwlagen, met aan de Schoenmarkt een openbare pomp.

Het afgeschuinde hoekhuis omvat in totaal vijf traveeën en vier bouwlagen onder een mansardedak. De bepleisterde en beschilderde lijstgevel rustte oorspronkelijk op een klassieke, houten winkelpui met een geblokt, spiegelbogig hoekportaal, pilasters, en een entablement, vandaag volledig verbouwd. Horizontaale geleed door cordonvormende lekdrempels, beantwoordt de opstand aan een regelmatig ordonnantieschema. Registers van getoogde bovenvensters gevat in geriemde omlijstingen met oren, chutes, gebogen waterlijsten en oorspronkelijk rocaillesleutels, voorzien van smeedijzeren parapetten; de ijzeren borstwering van het deurvenster in de hoektravee is verwijderd. Op de eerste verdieping zijn de waterlijsten doorgetrokken; de twee bovenste verdieping onderscheiden zich door doorgetrokken borstweringen en voluutconsoles onder de lekdrempels. Een klassiek hoofdgestel met casementen in de fries en een houten kroonlijst met tandlijst vormt de gevelbeëindiging.

Tussen de vensters van de eerste verdieping zijde Schoenmarkt is een rondboognis in neorococostijl geïntegreerd, versierd met een waterlijst, een rocaillesleutel, en een schelpmotief boven een gelede architraaf. De met rocailles versierde console draagt een natuurstenen Onze-Lieve-Vrouw met Kind door de beeldhouwer Frans Deckers, geplaatst in 1899. Fraaie smeedijzeren lichtarm met lantaarn. Het beeld vervangt de in oorsprong vroeg-16de-eeuwse Madonna die de pomp bekroonde, en in mei 1899 werd overgebracht naar de gevel van de Sint-Vincentiuskapel in de Kammenstraat.

• Stadsarchief Antwerpen, bouwdossiers 1887#185 en 1899#374.