Raesveldhoeve

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Raesveldhoeve

Beschrijving

Genaamd Raesveldhoeve naar het toponiem van de omgeving. Imposante hoeve van het gesloten type opvallend ingeplant in de straatbocht, vermoedelijk uit de 18de eeuw en volgens kadasterarchief heropgebouwd in opdracht van E. Vander Beken, burgemeester van Sint-Maria-Latem in het derde kwart van de 19de eeuw. Grote bakstenen hoeve met pannendaken rondom verharde en beplante binnenplaats.

Ten zuiden, witgeschilderde straatvleugel op gepikte plint onder pannendak, met schuur voorzien van drie rechthoekige inrijpoorten, onder meer doorrit naar erf met behouden dakgebint.

Ten noorden, onderkelderd boerenhuis van vijf traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak (mechanische pannen), uit het derde kwart van de 19de eeuw. Eenvoudige bakstenen voor- en achtergevel met dubbelhuisopstand. Lijstgevel met rechthoekige vensters voorheen met luiken en deur met getraceerd bovenlicht in gesinterde bakstenen omlijsting. Lager zijaanbouwsel ten westen van twee traveeën en met kleinere bouwlaag, eveneens met voordeur in gesinterde bakstenen omlijsting.

Ten oosten, 19de-eeuwse stallen onder overstekend zadeldak rustend op daklijstbalkjes. Staldeuren en poorten met roodgeschilderd houtwerk.

Auteurs: Lanclus, Kathleen