erfgoedobject

Boerenwoning en poortgebouw van Hoeve Ter Hoede

bouwkundig element
ID
45135
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/45135

Juridische gevolgen

Beschrijving

Voormalige hoeve met woonhuis van drie traveeën en twee bouwlagen en rechts aansluitend poortgebouw onder zadeldak (pannen, nok parallel aan de straat) met dakruitertje, uit de tweede helft van de 19de eeuw.

Bakstenen gevel met dubbelhuisopstand voorzien van getoogde muuropeningen met bewaard houtwerk. Getoogde deur in uitspringende geelgeschilderde bakstenen omlijsting met neuten, oren en kroon- en tandlijst. Rechter poorttravee met rechthoekige poort onder ijzeren latei en erboven getoogd laadluik, in uiterst rechtse travee rondboogvormige kapelnis met Heilige Jozefbeeldje. Gelijkaardige achtergevel.

Goed bewaard interieur met twee kleine kamers aan weerszij van centrale gang, merendeels met behoud van oude vloertegels, marmeren schouwen, onder meer met wandtegels, en stucplafonds, vermoedelijk uit eind 19de eeuw.

Links een aan de straat gelegen dienstgebouw met vroegere schuur van vier traveeën met rechthoekige poorten onder zadeldak (pannen, nok parallel aan de straat).

Ten oosten, achterin erf, bakstenen dienstgebouw met inrijpoort, stallen en bakhuis onder zadeldak (pannen). Ten zuiden, in het verlengde van de inrijpoort eveneens bedrijfsgebouwen van de voormalige hoeve.


Bron: BOGAERT C., DUCHÊNE H., LANCLUS K. & VERBEECK M. 2000: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie Oost-Vlaanderen, Gemeenten: Brakel, Horebeke, Kruishoutem, Lierde, Zingem en Zwalm, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 15n4, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: Lanclus, Kathleen
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)

Aanvullende informatie

De links aan de straat gelegen schuur en het achterin op het erf gelegen dienstgebouw met stallen en bakhuis zijn gesloopt.

Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)

Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Boerenwoning en poortgebouw van Hoeve Ter Hoede [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/45135 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.