erfgoedobject

Pastorie Sint-Andreasparochie met tuin

bouwkundig / landschappelijk element
ID
45140
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/45140

Juridische gevolgen

Beschrijving

Pastorie gebouwd in de tweede helft van de 19de eeuw bij de Sint-Andreaskerk naar ontwerp van E. de Perre-Montigny.

Historiek

Het was pastoor P. Ooms die op het geleeg van de kure te Beerlegem in het midden van de 17de eeuw een huis bouwde. Het gebouw werd ongeveer 100 jaar later vervangen door het huidige gebouw.

Beschrijving

Pastorie gelegen in een omringende ommuurde tuin, met ijzeren afsluiting op bakstenen muur. Het hek is verdwenen. Rechts is er een aansluitende ommuurde moes- en bloementuin. Het pand is een herenhuis met witgeschilderde bepleisterde lijstgevel van vijf traveeën en twee bouwlagen onder een zadeldak . Voorheen stond er een klokkenstoel op het dak. Het dubbelhuis werd anno 1861 gebouwd op de plaats van een bestaande woning naar ontwerp van E. de Perre-Montigny ter vervanging van de oude pastorie (nu nummer 65). De dubbelhuisopstand wordt met een licht uitspringend middenrisaliet geaccentueerd. Keldergaten werden gevat in een arduinen plint. De begane grond is verlevendigd met schijnvoegen, uitwaaierend boven de vensters, en afgelijnd door een puilijst. De gevel eindigt met geblokte hoekpilasters en een verkropt hoofdgestel met kroonlijst op klossen. De centrale travee met imitatiebanden en rechthoekige deur op trap heeft een sierlijk getraceerd bovenlicht in arduinen omlijsting met bekronend gebogen fronton. Rechthoekige vensters op arduinen lekdrempels zijn op de begane grond voorzien van persiennes en op de bovenverdieping gevat in een geriemde omlijsting. Beraapte zij- en achtergevels. Aanbouwsel onder lessenaarsdak, nu serre, tegen linker zijgevel. Achteraan werd in het begin van de 20ste eeuw een stalletje toegevoegd.

Het interieur is zeer traditioneel. Een fraaie centrale gang, waarop alle kamers uitkomen met zwart-witte vloer van Basècles en stucversiering, splitst de benedenverdieping in twee. Links aansluitend bij de gang, en verborgen achter een deur bevindt zich een eenvoudige 19de-eeuwse trap. De gang is door middel van plafondstucwerk en plaasteren pilasters met Ionische kapitelen in drie partijen opgedeeld wat een duidelijk ritme geeft. Het ritme en de symmetrie wordt versterkt door de deuren in de gang. De twee in het midden van de gang zijn dubbelvleugelig en veel hoger dan de andere. Eén kamer behield zijn marmeren schouw met stucversiering op een typische 19de-eeuwse schouwboezem. Het plafond is voorzien van sober stucwerk. De spreekkamer (rechts langs de straatzijde) heeft een schouw met art nouveautegels. De andere kamers zijn uitermate sober.

 • Onroerend Erfgoed Oost-Vlaanderen, Beschermingsdossier DO002215, Pastorieën (J. Mertens, 2002).

Auteurs: Mertens, Joeri
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)

Aanvullende informatie

Pastorietuin

De voortuin met opgaande beuk is van de straat afgesloten door een sierlijk ijzeren hekken op een verlaagde bakstenen muur. In de deels ommuurde moestuin ten noordoosten van de pastorie en van de straat afgesloten door een geschoren taxushaag, werd na 2009 een woning ingeplant.

Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)

Relaties

 • Is deel van
  Beerlegemsebaan

 • Is deel van
  Vallei van de Munkbosbeek met het kasteeldomein van Beerlegem

 • Omvat
  Geschoren taxushaag bij pastorietuin

 • Omvat
  Opgaande beuk in pastorietuin

 • Is gerelateerd aan
  Topiary van buxus bij de pastorietuin


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2023: Pastorie Sint-Andreasparochie met tuin [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/45140 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.