Gesloten hoeve

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Gesloten hoeve

Beschrijving

Gesloten hoeve uit de 18de en de 19de eeuw, gelegen aan de hoek met Oudenweg. Voortuin aan de straat afgesloten door bakstenen muur, ijzeren tralie op muurtje en ijzeren hek. Gesloten hoeve met verharde en gekasseide binnenplaats met mestvaalt en afzonderlijke bedrijfsgebouwen ten zuiden en ten oosten ervan.

Ten westen, oud woonhuis van vier traveeën en één bouwlaag onder zadeldak (pannen) met ernaast 19de-eeuwse uitbreiding van vier traveeën en twee bouwlagen onder afzonderlijk zadeldak (pannen); respectievelijk met gewitte en beraapte gevel. In oudste woongedeelte, behouden voor- en achterdeur in omlijsting van rode en gesinterde baksteen respectievelijk rechthoekig en getoogd met gebogen waterlijstje. In achtergevel, keldervenstertjes afgesloten door houten luiken. Aanpalende beraapte lijstgevel met rechthoekige vensters in geriemde omlijsting, nu voorzien van T-ramen.

Ten noordwesten, bakstenen bedrijfsgebouw van zeven traveeën onder zadeldak (pannen) met koeienstallen voorzien van halfronde venstertjes in erf- en straatgevel en centrale doorrit met rood geschilderde poort naar het binnenerf. In de hoektravee, aansluitend bij het woonhuis, voormalige paardenstal met bewaarde ruiven. Ertegenover, ten zuidoosten, stierenstal en rechthoekige doorrit naar erf, met gewitte erfgevel en roodgeschilderde staldeuren.

Ten oosten op binnenplaats, dwarsschuur onder afgewolfd zadeldak (voorheen met stro, sedert 1948 met golfplaten en pannen). Centrale rechthoekige inrijpoort. Noordelijke zijgevel (Oudenweg) en deels achtergevel met houten beplanking op bakstenen stoel. Binnenin nog voorzien van dubbel ankerbalkgebint.

Ten zuiden, zijdelings op de straat ingeplant afzonderlijk dienstgebouw met wagenhuis van vier traveeën onder zadeldak (pannen), met in geveltop jaartalanker van 1841.

Een aantal losstaande bijgebouwen dateren volgens het kadasterarchief vermoedelijk uit het eerste kwart van de 20ste eeuw: ten oosten naast wagenhuis, bakhuis met bewaarde oven; ten oosten achter de schuur, losstaand wagenhuis en houtmijt, en tenslotte in de voortuin aansluitend op de ommuring, een toiletgebouwtje.

Auteurs: Lanclus, Kathleen