erfgoedobject

Brouwershuis van brouwerij De Geyter

bouwkundig element
ID
45144
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/45144

Juridische gevolgen

Beschrijving

Voormalig brouwershuis van brouwerij De Geyter, gelegen aan de hoek met Oudenweg. Brouwerij gestart eind 19de eeuw en stopgezet in 1952; brouwerijgebouwen gesloopt in 1991. Gebouwd op de plaats van een oudere hoeve.

Ruim herenhuis van vijf traveeën en tweeënhalve bouwlagen onder zadeldak (leien), volgens kadasterarchief van 1884, aangepast in de jaren 1950 en in 1999 volledig gerestaureerd en vernieuwd met behoud van de voorgevel. Voorheen gepleisterde en geschilderde gevel met dubbelhuisopstand, nu met bakstenen parement op arduinen plint. Licht uitspringende middentravee met deur in geaccentueerde omlijsting aangebracht met het nieuwe gevelparement. Getoogde vensters met T-ramen in zandstenen omlijsting. Witgeschilderde houten kroonlijst.

Links van het huis, oude bedrijfsgebouwen met gecementeerde straatgevels met centrale korfboogvormige inrijpoort.

  • DE NOYETTE G. & HOEBEKE M. 1994: Dorpsbeelden uit het verleden, Zwalm, Nazareth, 106.
  • VAN NUFFEL F. & VAN NUFFEL A. 1992: Groot-Zwalm in oude foto's, Eeklo, 144-145.

Bron     : Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie Oost-Vlaanderen, Gemeenten: Brakel, Horebeke, Kruishoutem, Lierde, Zingem en Zwalm, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 15N4, (onuitgegeven werkdocumenten).
Auteurs :  Lanclus, Kathleen
Datum  :


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Brouwershuis van brouwerij De Geyter [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/45144 (Geraadpleegd op )