Semi-gesloten hoeve

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Semi-gesloten hoeve

• is deel van de aanduiding als beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek Windmolen Tarandusmolen: omgeving

Beschrijving

Hoeve voorheen horend bij de verdwenen houten korenwindmolen genaamd "Molen Ter Varent", molen van de dorpsheer, reeds vermeld in 1503 en totale afbraak in 1918.

Hoeve van het semi-gesloten type met oude kern doch vermoedelijk heropgebouwd in 1857, confer verankerd jaartal in linkerzijgeveltop van boerenhuis. Binnenerf omsloten door eenvoudige bakstenen hoevegebouwen onder pannendak en afgesloten door ijzeren inrijhek aan bakstenen pijlers. Omhaagde moestuin ten noorden achter het woonhuis.

Ten noorden, boerenhuis, voormalig molenaarshuis, van zes traveeën onder zadeldak (zwarte en rode pannen). Bakstenen gevel op gecementeerde plint. Rechthoekige vensters met T-ramen en deur. Analoge achtergevel met door diefijzers versterkte rechthoekige vensters afgelijnd door geprofileerde bakstenen kroonlijst. Binnenin vrij goed bewaard interieur uit midden 19de eeuw. Woonkamer met grote schouw met schouwwangen en onderboezem van gesinterde baksteen en houten schouwbalk met bordenlijst; kamer ernaast met gepleisterd plafond en moerbalk voorzien van stucrozet en neoclassicistische marmeren schouwmantel en stucdecoratie op boezem, en vloer van rode plavuizen.

Links naast woonhuis, dienstgebouw onder afgewolfd pannen zadeldak met korfboogvormige toegangspoort, met zijaanbouwsels.

Ten westen van erf, aangepast bakhuis met bewaarde oven. Ten zuidwesten, gescheiden van erf door klimmende kasseiweg, alleenstaande bakstenen schuur onder zadeldak (pannen) met in het dak verhoogde rechthoekige inrijpoort, uit eind 19de eeuw.

• VANDEPUTTE J.L.T. 1974: De molens van het arrondissement Oudenaarde, Uit hun geschiedenis, Oudenaarde, 103-104.

Auteurs: Lanclus, Kathleen