erfgoedobject

Pastorie

bouwkundig element
ID
45155
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/45155

Juridische gevolgen

 • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Pastorie
  Deze vaststelling is geldig sinds 14-09-2009

 • is deel van de aanduiding als beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek Dorpskom Dikkele
  Deze bescherming is geldig sinds 24-12-1980

Beschrijving

Voormalige pastorie, nu particuliere woning; voortuin van de straat afgesloten door bakstenen muur met decoratieve tandlijst en trapgeveltje met deur naar voortuin. Aan weerszij lage geschilderde dienstgebouwtjes uit het vierde kwart van de 19de eeuw. Een deel van de oude achtertuin met Mariagrot werd in 1990 bij het kerkhof gevoegd.

Typisch pastoriegebouw van vijf traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak (leien, nok parallel met de straat), gebouwd naar ontwerp van architect E. de Perre - Montigny van 1858 op de plaats van de oude pastorie van één bouwlaag, vernield in 1708 en volgens archiefdocumenten in de jaren 1770 nog niet heropgebouwd. Gepleisterde en witgeschilderde lijstgevel met dubbelhuisopstand en horizontale geleding door puilijst en arduinen cordon ter hoogte der onderdorpels van de bovenvensters. Rechthoekige vensters, op de begane grond met persiennes en op de bovenverdieping met rolluikkasten. Eenvoudige rechthoekige deur. Gelijkaardige achtergevel en links zijgevel. Tegen rechterzijgevel, witgeschilderde eenlaagse aanbouw met keuken onder lessenaarsdak.

Interieur. Centrale gang met vloer van Basècle en witte marmer; midden rechts gebogen eiken trap naar bovenverdieping met eronder keldertrap. Links van de gang, voormalige salon en eetkamer met plankenvloer, neoclassicistische marmeren schouwen en stucversiering op plafonds. Rechts van de gang, vroegere spreekkamer met rode tegelvloer, marmeren schouw en stucplafond en keuken met grote schouw met houten schouwbalk. In aanbouwsel, voormalig schotelhuis en washok met schoorsteen en gemetseld fornuis van gesinterde baksteen.

 • Rijksarchief Gent, Bisdom, M. 40.
 • Rijksarchief Gent, Provinciaal Archief, 1851-1870, nummer 1762/6.

Bron     : Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie Oost-Vlaanderen, Gemeenten: Brakel, Horebeke, Kruishoutem, Lierde, Zingem en Zwalm, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 15N4, (onuitgegeven werkdocumenten).
Auteurs :  Lanclus, Kathleen
Datum  : 2000


Relaties

 • Is deel van
  Brouwerijstraat

 • Is deel van
  Dorpskom Dikkele


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Pastorie [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/45155 (Geraadpleegd op 22-06-2021)