Pastorie

inventaris bouwkundig erfgoed \ bouwkundig relict

Locatie

Provincie Oost-Vlaanderen
Gemeente Zwalm
Deelgemeente Dikkele
Straat Brouwerijstraat
Locatie Brouwerijstraat 8, Zwalm (Oost-Vlaanderen)
Status Bewaard

Administratieve gegevens

Gebeurtenissen
  • Adrescontrole Zwalm (adrescontroles: 05-05-2008 - 05-05-2008).
  • Inventarisatie Zwalm (geografische inventarisatie: 01-06-1999 - 31-05-2000).

Juridische gevolgen

is vastgesteld als bouwkundig erfgoed Pastorie

Deze vaststelling is geldig sinds 14-09-2009.

is deel van de bescherming als stads- of dorpsgezicht, intrinsiek Dorpskom Dikkele

Deze bescherming is geldig sinds 24-12-1980.

Beschrijving

Voormalige pastorie, nu particuliere woning; voortuin van de straat afgesloten door bakstenen muur met decoratieve tandlijst en trapgeveltje met deur naar voortuin. Aan weerszij lage geschilderde dienstgebouwtjes uit het vierde kwart van de 19de eeuw. Een deel van de oude achtertuin met Mariagrot werd in 1990 bij het kerkhof gevoegd.

Typisch pastoriegebouw van vijf traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak (leien, nok parallel met de straat), gebouwd naar ontwerp van architect E. de Perre - Montigny van 1858 op de plaats van de oude pastorie van één bouwlaag, vernield in 1708 en volgens archiefdocumenten in de jaren 1770 nog niet heropgebouwd. Gepleisterde en witgeschilderde lijstgevel met dubbelhuisopstand en horizontale geleding door puilijst en arduinen kordon ter hoogte der onderdorpels van de bovenvensters. Rechthoekige vensters, op de begane grond met persiennes en op de bovenverdieping met rolluikkasten. Eenvoudige rechthoekige deur. Gelijkaardige achtergevel en links zijgevel. Tegen rechterzijgevel, witgeschilderde eenlaagse aanbouw met keuken onder lessenaarsdak.

Interieur. Centrale gang met vloer van Basècle en witte marmer; midden rechts gebogen eiken trap naar bovenverdieping met eronder keldertrap. Links van de gang, voormalige salon en eetkamer met plankenvloer, neoclassicistische marmeren schouwen en stucversiering op plafonds. Rechts van de gang, vroegere spreekkamer met rode tegelvloer, marmeren schouw en stucplafond en keuken met grote schouw met houten schouwbalk. In aanbouwsel, voormalig schotelhuis en washok met schoorsteen en gemetseld fornuis van gesinterde baksteen.

  • Rijksarchief Gent, Bisdom, M. 40.
  • Rijksarchief Gent, Provinciaal Archief, 1851-1870, numpmer 1762/6.

Bron: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie Oost-Vlaanderen, Gemeenten: Brakel, Horebeke, Kruishoutem, Lierde, Zingem en Zwalm, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 15N4, (onuitgegeven werkdocumenten).

Auteurs: Lanclus, Kathleen

Datum tekst: 2000

Relaties

Geen afbeelding beschikbaar

maakt deel uit van Brouwerijstraat

Brouwerijstraat (Zwalm)

maakt deel uit van Dorpskom Dikkele

Beekweg 1-7, 2, 6, Brouwerijstraat 1-29, 4-24, Dikkelsebaan 2-22, 3-17, Hoeksken 1-13, 2-4, Hoeksken...

Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.