is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Brouwerij De Wever met brouwerswoning
Deze vaststelling is geldig sinds
is deel van de aanduiding als vastgesteld bouwkundig erfgoed Dorpskom Dikkele
Deze vaststelling is geldig sinds
is deel van de aanduiding als beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek Dorpskom Dikkele
Deze bescherming is geldig sinds
is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Brouwerij De Wever met brouwershuis
Deze vaststelling was geldig van tot
Voormalig brouwershuis met erachter gelegen brouwerij, zogenaamd "Brouwerij De Wever". Voortuin met ijzeren afsluiting tussen bakstenen pijlertjes uit interbellum.
Vroeger brouwershuis van zes traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak (mechanische pannen, nok parallel met de straat), gedateerd door middel van muurankers op linkerzijgevel 1877. Gebouwd in opdracht van stoker P. Vanderstricht, zijn opvolgers, de gebroeders De Wever bouwden circa 1935 het huis om tot tweegezinswoning met aangepaste gevel. Gepleisterde lijstgevel met licht getoogde vensters, aangepast met gevelcementering en op de begane grond toevoeging van twee erkers en glasdeuren in art-decostijl.
Erachter gelegen voormalige bierbrouwerij van lage gisting en bottelarij, uitziend op gekasseide binnenplaats. In 1893 kocht P. De Wever de oude brouwerij Excelsior van Vanderstricht, zijn zonen verbouwden volgens het kadasterarchief de brouwerij circa 1934, de bedrijfsactiviteiten werden stopgezet in 1983.
Bron: BOGAERT C., DUCHÊNE H., LANCLUS K. & VERBEECK M. 2000: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie Oost-Vlaanderen, Gemeenten: Brakel, Horebeke, Kruishoutem, Lierde, Zingem en Zwalm, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 15n4, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: Lanclus, Kathleen
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)