erfgoedobject

Hof ten Bloeme

bouwkundig element
ID
45168
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/45168

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hof ten Bloeme
    Deze vaststelling is geldig sinds

  • is deel van de aanduiding als vastgesteld bouwkundig erfgoed Dorpskom Dikkele
    Deze vaststelling is geldig sinds

  • is deel van de aanduiding als beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek Dorpskom Dikkele
    Deze bescherming is geldig sinds

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hof ten Bloeme
    Deze vaststelling was geldig van tot

Beschrijving

Voorheen ook bekend als het "goed te Dickele". Volgens vermoedelijk 17de-eeuwse kaart van "den grooten cautere", zogenaamd "het hof van de Abdije van Ste Pieters", toen gelegen naast een vijver. In de tweede helft van de 18de eeuw werd de hoeve bewoond door de baljuw P.-A. Stevens, die blijkens het jaartal in de balklaag het huis in 1785 vermoedelijk herbouwde. Hoeve van het semi-gesloten type, oorspronkelijk van het gesloten type, met voornamelijk U-vormige opstelling rondom erf met mestvaalt en gekasseide oprit.

Ten noorden, langgestrekt onderkelderd boerenhuis van zeven traveeën onder zadeldak (rode Vlaamse pannen), binnenin met jaartal 1785. Verankerde gewitte gevel op gepikte plint en afgelijnd door getrapte lijst. Getoogde vensters met sporen van vlakke omlijsting met oren, nu met T-ramen en aan de woonkamer, links naast voordeur, voorzien van groen geschilderde luiken. Getoogd deurtje in bakstenen omlijsting met gebogen waterlijst en bekronend bovenlicht, voorafgegaan door dubbele bakstenen steektrap met bordes en ijzeren leuning. Gewitte achtergevel op gecementeerde plint met bepleisterde entablement. Licht getoogde vensters met arduinen lekdrempels. Eveneens achterdeur met bovenlicht en grijs geschilderde bakstenen omlijsting. In de plint, goot voor afvoer van spoelwater. Vernieuwde bakstenen zijpuntgevel aan de straat. Rechts aanleunende paardenstallen met gelijkaardige deuromlijsting onder doorlopend zadeldak, binnenin bewaarde ruiven.

Interieur. Verscheidene overwelfde kelders. Geschilderde samengestelde balklaag, moerbalk in woonkamer gedateerd van 1785. Verscheidene oorspronkelijke binnendeurtjes in bakstenen omlijsting met oren.

Wagenhuis onder doorlopend pannendak met woonhuis en paardenstal, aan de achterzijde voorzien van drie rechthoekige inrijpoorten. Ten oosten, bakstenen bedrijfsgebouw met in het verlengde van bovengenoemde wagenhuis, stallen en schuur onder zadeldak (pannen); naar verluidt in gebint gedateerd 1901. In de koeienstallen overwelfd met bakstenen troggewelven met ijzeren I-balken, bewaarde kribben gescheiden door natuurstenen schutsels. Ten noorden achter het huis, in de tweede helft van de 19de eeuw gebouwd bakstenen dienstgebouw met onder andere een bakhuis onder zadeldak (pannen). Tussen de twee deuren van het bakhuis nog voorzien van een houten muuranker.

  • Rijksarchief Gent, Kaarten en plans, nummer 1283.

Bron: BOGAERT C., DUCHÊNE H., LANCLUS K. & VERBEECK M. 2000: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie Oost-Vlaanderen, Gemeenten: Brakel, Horebeke, Kruishoutem, Lierde, Zingem en Zwalm, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 15n4, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: Lanclus, Kathleen
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties

  • Is deel van
    Dorpskom Dikkele


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Hof ten Bloeme [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/45168 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.