Voormalig “Hotel des Pays-Bas”. Gebouwencomplex met een vleugel aan de straat en vier vleugels rond een binnenplaats, in deze vorm opgetrokken door de weduwe Koelman-Lauwers in 1868 (gevelsteen). Het betrof de verbouwing en uitbreiding van een burgerhuis met een traditionele kern, dat minstens opklimt tot de 17de eeuw, met een Lodewijk XIV-koetspoort uit de vroege 18de eeuw. Omstreeks 1995 onderging het complex een grondige renovatie.
Voorbouw met een bepleisterde en beschilderde lijstgevel van zes traveeën en drie bouwlagen onder een zadeldak (nok parallel aan de straat, pannen). Muurankers met een gekrulde spie geven de traditionele kern aan, mogelijk opgetrokken in bak- en zandsteenbouw. De opstand met een geknikte gevellijn beantwoordt aan een regelmatig ordonnantieschema, opgebouwd uit verkleinende registers van rechthoekige vensters met individuele lekdrempels. Korfboogpoort gevat in een omlijsting uit blauwe hardsteen in Lodewijk XIV-stijl, te dateren in het eerste kwart van de 18de eeuw. Geprofileerd, kwarthol beloop met neuten, gelede imposten, een voluutsleutel, bewerkte zwikken met een vlechtwerkpatroon waarin rozetjes, onder een gestrekte, gekorniste waterlijst.
Binnenplaats. Vier vleugels rondom een vierkante open ruimte, met bepleisterde en beschilderde lijstgevels van drie bouwlagen onder zadeldaken (pannen). Hoge rechthoekige vensters met lekdrempels. Gevelsteen met opschrift: "M. V. Koelman-Lauwers 1868".
Auteurs: Braeken, Jo
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)
Je kan deze tekst citeren als: Braeken J. 2019: Hotel des Pays-Bas [online], https://id.erfgoed.net/teksten/298711 (geraadpleegd op ).
Gecementeerde lijstgevel van zes traveeën en drie bouwlagen onder zadeldak; opvallend geknikte gevellijn; muurankers met krulmotief verraden oude kern. Rechthoekige, aangepaste vensters met lekdrempels.
Merkwaardige poortomlijsting van blauwe hardsteen, in het eerste kwart van de 18de eeuw te dateren en uitgevoerd in een overgangsstijl Lodewijk XIV-rococo: brede, sterk geprofileerde segmentboog op imposten; profiel doorlopend in rechtstanden op neuten; gedeelte van de boog, de sluitsteen en een stuk van de bekronende waterlijst zijn afgevallen; zwikken opgevuld met vlechtwerk met rozetjes.
Binnenplaats: rondom vierkante open ruimte: bepleisterde en beschilderde lijstgevels van drie bouwlagen: hoge rechthoekige vensters met lekdrempels: gevelsteen: "M. V. Koelman-Lauwers 1868" (toenmalige eigenaar).
Bron: GOOSSENS M. & PLOMTEUX G. met medewerking van LINTERS A., STEYAERT R., ILLEGEMS P. & DE BARSÉE L. 1976: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Stad Antwerpen, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 3na, Brussel - Gent.
Auteurs: Plomteux, Greet; Goossens, Miek
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)
Je kan deze tekst citeren als: Plomteux G. & Goossens M. 1976: Hotel des Pays-Bas [online], https://id.erfgoed.net/teksten/4517 (geraadpleegd op ).