Langgestrekte hoeve

Gemeente Zwalm

• Adrescontrole Zwalm (adrescontroles: 05-05-2008 - 05-05-2008).
  • Inventarisatie Zwalm (geografische inventarisatie: 01-06-1999 - 31-05-2000).

is vastgesteld als bouwkundig erfgoed Langgestrekte hoeve

is deel van de bescherming als stads- of dorpsgezicht, intrinsiek Dorpskom Dikkele

Beschrijving

Gelegen aan de hoek met Koornbloemstraat. Langgestrekte hoeve uit de eerste helft van de 19de eeuw. In 1915 oprichting door Van Herpe van een maalderij met windmolentje op het plat dak, in 1947 is de maalderij verhuisd naar Dikkelsebaan nummer 18. Windmolentje gesloopt en plat dak vervangen door zadeldak.

Nog deels bewaard boerenhuis met beraapte voorgevel gericht naar de veldzijde. In L-vorm aangebouwde stallen en schuur; in de hoektravee van de straatgevel, naast de rechthoekige schuurpoort, rondboogvormige gevelnis in bakstenen omlijsting met beeldje van Heilig Hart van Maria, afgesloten met ijzeren tralie.

Auteurs: Lanclus, Kathleen