Windmolen d'Oude Madrienne

Beschrijving

D’Oude Madrienne, op de Ferrariskaart vermeld als "moulin d'Hundelghem", is een 18de-eeuwse stenen korenwindmolen van het type bovenkruier (grondzeiler).

De molen werd opgericht in 1771 door Jan Baptiste Cnudde uit Zegelsem. Het gevlucht en de kap werden rond 1935 verwijderd en in 1948 werd de molen omgevormd tot een elektrische maalderij met gietijzeren spoorwiel en sterrewiel afkomstig van een watermolen in Wilrijk. In 1986 werd ook die mechanische maalderij stopgezet.

De conische witgeschilderde bakstenen molenromp heeft in verschillende bouwlagen vensters met afgeronde bovenhoeken, gevat in geprofileerde omlijstingen van gesinterde bakstenen. Naar verluidt zijn een steenkoppel, een elevator, graankuiser, haverbreker en galg met ijzerring nog aanwezig. Op het platform staan de restanten van een experiment met een Darrieusturbine voor de opwekking van elektriciteit.

• BAUTERS P. 1985: Eeuwen onder wind en wolken, Windmolens in Oost-Vlaanderen. De infrastructuur van eeuwenlang dagelijks, menswaardig overleven, Gent, 382-383.

Auteurs: Lanclus, Kathleen; Vandeweghe, Evert