erfgoedobject

Pastorie

bouwkundig element
ID
45176
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/45176
Dit erfgoedobject heeft geen erfgoedwaarde meer. De erfgoedwaarden waarom we het object opnamen in de inventaris, zijn niet meer aanwezig, bijvoorbeeld door verbouwing of sloop.

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Pastorie
    Deze vaststelling is geldig sinds 14-09-2009

Beschrijving

Voormalige pastorie met klassieke inplanting in ommuurde tuin, daterend uit de tweede helft van de 18de eeuw. Van de kerk gescheiden door de Hundelgemsebaan. Verhoogd met een verdieping in het eerste kwart van de 19de eeuw, gerestaureerd onder leiding van architect M. De Noyette in 1878 en architect A. Van de Velde naar ontwerp van 1951 met een nieuw bakstenen gevelparement aan voor- en zijgevels. Dubbelhuis van vijf traveeën en twee bouwlagen met zadeldak (pannen, nok parallel met de straat) en klokkenstoel. Oorspronkelijk eenvoudige bepleisterde lijstgevel met rechthoekige vensters, op begane grond beluikt. Rechthoekige voor- en achterdeur met bovenlicht in zandstenen omlijsting uit de 18de eeuw. Behouden gepleisterde achtergevel. Zijaanbouwsels van één bouwlaag onder lessenaarsdak.

  • Afdeling Ruimtelijke Ordening, Huisvesting en Monumentenzorg Oost-Vlaanderen, Cel Monumenten en Landschappen, Archief.
  • DE NOYETTE G. - HOEBEKE M., Dorpsbeelden uit het verleden, Zwalm, Nazareth, 1994, p. 119.

Bron     : Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie Oost-Vlaanderen, Gemeenten: Brakel, Horebeke, Kruishoutem, Lierde, Zingem en Zwalm, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 15N4, (onuitgegeven werkdocumenten).
Auteurs :  Lanclus, Kathleen
Datum  : 2000


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Pastorie [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/45176 (Geraadpleegd op 16-05-2021)