erfgoedobject

Traditioneel breedhuis

bouwkundig element
ID: 4518   URI: https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/4518

Juridische gevolgen

Beschrijving

Traditioneel breedhuis van drie traveeën en twee bouwlagen onder een zadeldak (nok parallel aan de straat, pannen), uit de tweede helft van de 16de of de eerste helft van de 17de eeuw. Vermoedelijk werd de opstand in de vroege 19de eeuw in laat- of neoclassicistische stijl aangepast. De heer J. Jagers liet in 1885 de kroonlijst en de dakkapel aanbrengen.

De gecementeerde lijstgevel met hardstenen plint is mogelijk opgetrokken in bak- en zandsteenbouw, verankerd door smeedijzeren muurankers waaronder met gekrulde spie. Mogelijk had het pand oorspronkelijk een getrapt dakvenster. De pui wordt geopende drie rechthoekige muuropening onder een doorlopende, hardstenen latei, het middenportaal gevat in een hardstenen omlijsting op neuten. Twee aangepaste, rechthoekige bovenvensters met een hardstenen latei en lekdrempel, mogelijk vroegere kruiskozijnen. Houten kroonlijst met tandlijst en een centrale dakkapel met driehoekig fronton.

  • Stadsarchief Antwerpen, bouwdossier 1885#244.

Bron     : -
Auteurs :  Braeken, Jo
Datum  : 2019


Relaties

Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2020: Traditioneel breedhuis [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/4518 (Geraadpleegd op 30-05-2020)