Hoeve

Gemeente Zwalm
Locatie Kerkstraat 40, Zwalm (Oost-Vlaanderen)

• Adrescontrole Zwalm (adrescontroles: 05-05-2008 - 05-05-2008).
  • Inventarisatie Zwalm (geografische inventarisatie: 01-06-1999 - 31-05-2000).

is vastgesteld als bouwkundig erfgoed Gemeentehuis en café, voorheen boerderij-café

is deel van de bescherming als stads- of dorpsgezicht, intrinsiek Parochiekerk Sint-Amandus: omgeving

Beschrijving

Voorheen boerderij-café, circa 1933 ingericht als gemeentehuis en café, respectievelijk tot 1958 en circa 1970. Huidig woonhuis van zes traveeën en één poorttravee daterend uit het vierde kwart van de 19de eeuw, aangepast in het vierde kwart van de 20ste eeuw met een zolderverdieping in zadeldak (leien). Verankerde en gecementeerde gevel met schijnvoegen. Rechthoekige vleugelpoort in linker travee voorzien van jaartal 1904 op middenstijl.

Ten westen, op hoek van aanpalend weiland, bakstenen stal van twee traveeën onder zadeldak (pannen), voorzien van deurtje, venster met houten latei en tralie en van houten muurankers, eertijds behorend bij het vroegere huis voor de bouw van het huidige in het vierde kwart van de 19de eeuw.

Auteurs: Lanclus, Kathleen